Pharma & Health — April 17, 2019 at 7:52 am

Implementarea AI în sănătate este artă și tehnologie

by

Medical technology concept. Electronic medical record.Atunci când American Heart Association si American Stroke Association și-au actualizat liniile directoare ischemice de accident vascular cerebral pentru a extinde limita de tratament de la 6 la 24 de ore, a făcut mai mult decât a oferi speranța pentru milioane de oameni care ar avea un risc sporit de eveniment. Cardiologi, neurologi și radiologi implicați în îngrijirea în caz de accident vascular cerebral spun ca, atunci când se suspectează un accident vascular cerebral, scanările CT și IRM de înaltă calitate devin importante pentru salvarea de vieți.

Iar în cazul elementelor de înaltă calitate, își face intrarea o aplicație AI de accident vascular cerebral în curs de dezvoltare de către Partners Healthcare (PHS) și GE Healthcare, despre care creatorii spun că are potențialul de a contribui la simplificarea și organizarea imaginilor pentru detectarea și tratamentul accidentului vascular cerebral în situațiile limită. Algoritmul dezvoltat provine dintr-un milion de imagini și 22.000 de studii de pacienți agregate și adnotate de mai mult de 10 clinicieni de top și cercetători de la PHS. În plus, echipele intenționează să mobilizeze șapte instituții medicale din întreaga lume pentru a valida aplicația originară din Boston în curs de dezvoltare, astfel încât aceasta să poată fi utilizată de clinicieni pentru a ajuta la tratarea pacienților indiferent de locul în care trăiesc în lume.

Asigurarea faptului că AI este creată și validată cu precizie este deosebit de importantă atunci când vine vorba de aplicații legate de un accident vascular cerebral. La fiecare 40 de secunde, cineva din SUA are un accident vascular cerebral. Costurile de tratament, medicamentele și zilele de muncă pierdute ajung la 34 miliarde de dolari. Multe localități din SUA nu sunt în măsură să asigure detectarea optimă și tratamentul accidentului vascular cerebral datorită lipsei protocoalelor standardizate de imagistică, a lipsei de expertiză și a întârzierilor în timp . Aceste statistici demonstrează că problema este prea mare pentru a nu utiliza AI pentru acest domeniu.

Un algoritm va fi mai bun pentru a detecta accidentul vascular cerebral dacă vede un milion de exemple față de o sută de persoane, dar acele milioane de exemple trebuie, de asemenea, sa fie bazate pe date de calitate și precizie, validate de clinicieni de top. Potrivit inginerilor, dezvoltarea de succes a AI în domeniul asistenței medicale este atât o știință, cât și o artă. Este o știință din cauza nevoii de seturi de date mari, diverse și de calitate, fiind un joc de numere. Totuși, AI în materie de sănătate este și o artă, deoarece trebuie asigurată o creare și o utilizare sigură, corectă și eficientă, care necesită nu doar date puternice, ci și strategii puternice, validare și etică.

În același timp, GE Healthcare a anunțat că platforma sa de informare Edison se va integra cu Colegiul American de Radiologie AI-LAB, care va permite membrilor ACR și altor profesioniști de radiologie sa dezvolte mai ușor și să-și implementeze algoritmii in spitale și centre de cercetare la nivel național. GE Healthcare speră ca strategia sa practică, metodică, ce se concentrează nu doar pe volumul de date, ci și pe varietatea și veridicitatea datelor, împreună cu principiile AI, va aborda provocările și oportunitățile care vin cu AI in domeniul asistenței medicale.