Esential — April 18, 2019 at 9:42 am

Migrarea spre cloud duce la explozia serviciilor

by

iStock_000015960121Small  Conform Gartner, pe măsură ce firmele adoptă tot mai multe arhitecturi native cloud, serviciile de consultanţă, migrare şi gestiune de la distanţă tind să reprezinte o cincime din cheltuielile cloud. În cadrul ultimei estimări publicate, firma de analiză prevede că astfel de cheltuieli cu serviciile cloud vor creşte cu 28% până în 2022 la nivel global.

Gartner susţine că piaţa globală a serviciilor cloud va creşte cu 17,5% în 2019, ajungând la un total de 214 miliarde USD, faţă de 182 miliarde USD în 2018. Segmentul de piaţă cu cea mai rapidă creştere va fi acela al serviciilor legate de infrastructura sistemelor cloud, cunoscute şi ca Infrastructure-as-a-Service (IaaS), care va creşte cu circa 28% în 2019, ajungând la 39 miliarde USD, faţă de 30 miliarde USD în 2018.

Până în anul 2022, Gartner estimează că piaţa industriei de servicii cloud va creşte cu un ritm aproape triplu faţă de piaţa serviciilor IT globale. Şi asta deoarece organizaţiile au nevoie, în opinia firmei de analiză, de servicii legate de cloud ca să poată accesa mediile de cloud public şi pentru a-şi transforma zona de operaţiuni în acest sens. Astfel de decizii includ dificultăţi legate de operaţionalizarea eficientă a mutărilor. Aici intervin servicii precum migrarea gestionată de la distanţă şi dezvoltarea de resurse software, care devin tot mai importante.

În plus, din pricina lipsei cronice a abilităţilor legate de mediile cloud native, firmele vor apela din ce în ce mai mult la consultanţi specializaţi pentru mutarea operaţională în cloud, fapt care va duce la creşterea semnificativă şi a acestui segment de servicii. Tocmai de aceea, Gartner se aşteaptă ca în scurtă vreme furnizorii de servicii de gestiune de la distanţă să înceapă să joace un rol tot mai important de brokeri de servicii cloud, fapt care va genera noi segmente de activitate pe piaţă.