Networking — April 19, 2019 at 5:40 am

Soluţii pentru nevoia critică de Wi-Fi

by

Utilizarea de canale multiple reprezintă norma pentru tehnologia Wi-Fi de azi, însă ea nu înseamnă neapărat cea mai bună alegere. Problema cu care se confruntă profesioniştii în reţele este aceea de a obţine Wi-Fi solid în mod constant şi în toate circumstanţele.

Cel mai instalat tip de Wi-Fi este cel multi-canal, în cadrul căruia fiecare client se conectează la un punct de acces prin folosirea unui canal radio. Însă o experienţă Wi-Fi de înaltă calitate se bazează pe două lucruri: puterea semnalului şi interferenţele minime. Există câteva situaţii care pot genera interferenţe, cum ar fi puncte de acces prea apropiate, chestiuni de arhitectură a reţelei sau interferenţe cu alte echipamente.

Pentru cele mai multe birouri, soluţia Wi-Fi multi-canal are toate şansele să se dovedească solidă, însă există unele medii unde circumstanţele externe vor avea impact asupra performanţelor. Un exemplu în acest sens este acela al unei clădiri cu mulţi locatari, unde există mai multe reţele Wi-Fi care transmit pe acelaşi canal şi care inteferează unele cu altele. Un alt exemplu este cel al mediilor precum şcolile, aeroporturile şi sălile de conferinţe, unde există un număr ridicat de dispozitive care folosesc temporar reţeaua, forţând-o pe aceasta să ţină pasul cu numărul fluctuant de cereri de acces.

Cu câţiva ani în urmă a fost propusă o arhitectură alternativă care să rezolve astfel de probleme. Denumită Wi-Fi “single channel”, arhitectura foloseşte un singur canal radio pentru toate punctele de acces din reţea. În acest caz, plasarea de noi puncte de acces este irelevantă, deoarece ele utilizează acelaşi canal, aşa că nu interferă unele cu altele. Din păcate, unul din dezavantajele apărute imediat al acestei soluţii este acela că rezultatul de ansamblu al reţelei este mai slab decât cel al reţelelor multi-canal, ceea ce afectează satisfacţia clienţilor care îşi doresc simultan fiabilitate şi performanţă.

De aceea, producătorii de sisteme single-channel au venit în ultima vreme cu o inovaţie care mixează arhitecturile de canal, generând cea mai bună variantă dintre cele două soluţii, oferind rezultatele reţelei multi-canal cu fiabilitatea soluţiei single-channel. În acest sens, Allied Telesis oferă, de exemplu, soluţii hibride de acces care pot opera simultan în mod multi-canal şi mod single-channel. Asta înseamnă că unii clienţi ai reţelei vor fi alocaţi zonei de multi-canal pentru rezultate maxime, în vreme ce alţii vor fi alocaţi zonei de single channel pentru o experienţă fluidă de navigare.

Wi-Fi a fost odinioară un gen de soluţie de reţea folosită în funcţie de preferinţe, însă acum a ajuns, probabil, tipul de reţea cu cel mai ridicat nivel de criticalitate dintre toate reţelele. De aceea, responsabilii IT trebuie să înţeleagă cât de importantă este o soluţie Wi-FI pentru iniţiativele de transformare digitală şi, ca atare, să testeze cea mai bună variantă pentru a se asigura că o astfel de reţea nu devine veriga slabă din infrastructura de comunicaţii a firmei.

Mai multe detalii gasiti la https://www.alliedtelesis.com/press/allied-telesis-introduces-world%E2%80%99s-first-channel-blanket-hybrid-wireless-solution