Expert IT — April 23, 2019 at 8:58 am

Supercomputerele „personale“, soluția echilibrului optim între performanță și preț

by

supercomputerEști arhitect, designer, inginer, analist financiar, lucrezi în modelare 3D, proiectare asistată de calculator, prelucrare video, folosești sisteme de Computational Fluid Dynamics, dezvolți sisteme de Deep Learning? Pe scurt, ai nevoie de resurse mari de procesare pentru a-ți desfășura activitatea? Atunci soluțiile de Personal Supercomputer pot fi un răspuns la nevoile tale, pentru că livrează un nivel exceptional de performanţă într-un echipament „de birou“.

Super-computerele sunt, în mod incontestabil, super-starurile științelor computaționale. Au capacitatea de a efectua milioane de calcule pe secunde dar şi un preț de același ordin de mărime şi sunt asociaate automat unei camere de date cu mai multe rack-uri şi servere. Din aceste motive, SuperComputerele sau infrastructurile de tip High Performance Computing (HPC), chiar și acum, la jumătate de secol de la apariție, sunt deținute și operate cu precădere de institutele de cercetare, universități şi companii mari.

Totuşi, nevoia de putere mare de calcul nu mai reprezintă „privilegiul“ exclusiv al institutelor și universităților. Pe piaţă, există, de aproape două decenii, supercomputerele „personale“, soluții de calcul de înaltă performanță mult mai accesibile financiar și mai bine adaptate nevoilor companiilor private sau utilizatorilor individuali.

De ce merită cumpărat un Supercomputer?
Ofertate sub diverse titulaturi – Personal HPC Workstation, Personal Cluster Computer, Personal/Desktop Supercomputer, Personal Commodity Cluster etc. –, sistemele de calcul de înaltă performanță pentru „uz personal“ vin cu o serie de avantaje competitive solide:
• Accesibilitate financiară – prețul unei configuratiii de bază pentru un Desktop Supercomputer pornește de la câteva mii de euro și crește în pas cu cerințele de performanță ale companiei dvs. (Vă puteți face o imagine despre nivelul ofertei aici pentru sistemele TRUSTER de calcul hibrid dual procesor cu până la 8 card-uri GPU și aici pentru stațiile imago R4 de randare/procesare cu până la 4 GPUs);
• Flexibilitatea configurațiilor – arhitecturile hardware ale supercomputerelor Desktop sunt special concepute pentru a suporta upgrade-uri multiple, astfel încât nivelul de performanță al sistemului să evolueze în ritm cu cel al nevoilor de procesare ale companiei dvs.;
• Costuri scăzute de operare – supercomputerele „personale“ au un consum redus de energie electrică, deși livrează capacități de procesare considerabile, și sunt astfel construite astfel încât să simplifice realizarea operațiunilor de service și mentenanță;
• Costuri mai mici cu infrastructura – un Desktop Supercomputer are o amprentă fizică mică, nu necesită o încăpere dedicată, cu podea supra-înălțată, echipamente avansate de rețea, sisteme de răcire etc.

2O soluție pentru creșterea productivității
Avantajele financiare sunt importante, însă principalul câștig pe care îl asigură supercomputerele „personale“ este cel al creșterii productivității. Un astfel de sistem este, prin definiție, o resursă de calcul concepută astfel încât să fie direct accesibilă utilizatorului final. Spre deosebire de orice infrastructură HPC, în care timpii și capacitățile de procesare sunt alocate în funcție de o listă de priorități, stabilită după varii criterii. Disponibilitatea crescută înseamnă că angajații companiei dvs. – fie că vorbim de ingineri, designeri, arhitecți, specialiști în prelucrare video, graficieni 3D etc. – vor putea realiza rapid mai multe iterații ale proceselor. Adică, vor putea explora creativ mai multe alternative și vor avea un „time to market“ mai bun, fără a face rabaturi în privința calității.
„Personal“ nu înseamnă, însă, neapărat că resursele unui Desktop Supercomputer sunt disponibile doar pentru un singur utilizator – există situații în care o astfel de abordare ar duce, inevitabil, la subutilizarea sistemului. De aceea, în cadrul PRO SYS testăm în prezent o soluție de virtualizare care permite ca patru-cinci utilizatori să folosească resursele GPU ale aceleiași stații (pentru unele aplicații CAD), atât nVidia, cât și AMD oferind tehnologii de virtualizare în acest sens.

Ofertă adaptată cerințelor și bugetului
Un alt avantaj important al sistemelor de tip Desktop Supercomputer este timpul de dare în folosință, net superior infrastructurilor High Performance Computing clasice. Pentru aceasta, sistemele TRUSTER și imago livrate de PRO SYS vin pre-configurate și pre-testate. Configurația optimă este stabilită pe baza tipurilor de aplicații pe care le utilizează clientul, respectiv a resursele solicitate (CPU, GPU, IOPs, memorie sau combinații ale acestora), iar arhitectura este scalată în funcție de bugetul disponibil.
Serviciile de consultanță livrate de PRO SYS acoperă și partea de licențiere – o altă zonă în care pot fi realizate economii importante.
Oferta este completată cu servicii complete de mentenanță, o necesitate în condițiile în care update-urile aplicațiilor specifice generează în mod frecvent probleme de compatibilitate.

Scenarii de utilizare nelimitate
Supercomputerele „personale“ – fie că vorbim de sistemele de calcul hibrid de tip Personal Cluster Computer sau de stații grafice – sunt folosite de din ce în ce mai multe companii din varii domenii de activitate: media, finanțe, medicină, petro-chimie, industrie extractivă, inginerie mecanică, arhitectură, design, etc.
Interesul a crescut rapid odată cu lansarea noilor generații de unități GPU, care oferă capacități și viteze de procesare din ce în ce mai mari, la prețuri avantajoase, fiind utilizate pe scară largă în aplicații de tip Machine Learning, Deep Learning și Pattern Recognition pe sisteme Big Data.
Raportul performanță/preț este atât de avantajos, încât și institutele de cercetare – mai ales cele din domeniul fizicii, aeronatuticii, chimiei și medicinei – încep să își „completeze“ resursele HPC cu supercomputere „personale“.

Cu peste 250 de supercomputere „personale“ livrate până în prezent, PRO SYS vă poate ajuta să faceți alegerea potrivită, adecvată atât nevoilor de procesare ale organizației dvs., cât și bugetului disponibil. Pentru aceasta, este de ajuns să ne contactați. De restul se ocupă specialiștii noștri.