Securitate — April 24, 2019 at 2:02 pm

Dezordinea digitală expune companiile la riscuri, iar frigiderele angajaților ar putea oferi explicația

by

Companiile din întreaga lume fac eforturi pentru a-și securiza datele, în contextul în care angajații nu își asumă responsabilitatea pentru dezordinea digitală – fenomenul proliferării documentelor și a fișierelor digitale, fără a lua în calcul gestionarea consecințelor de securitate. Raportul global Kaspersky Lab Rezolvarea dezordinii digitale în mediul de business a descoperit o serie de corelații între crearea unei aglomerații digitale la locul de muncă și obiceiurile umane din spatele acesteia, cum ar fi… organizarea unui frigider. Raportul a arătat că nouă din zece (95%) oameni care își țin frigiderul bine organizat, au spus același lucru despre viața lor digitală de la serviciu.

Dezordinea digitală include fișierele, documentele și datele create la locul de muncă, fără vizibilitatea completă a companiei sau controlul său asupra modului în care sunt stocate și asupra persoanelor care au acces la ele. Ea devine un risc de securitate atunci când ne gândim că 72% dintre angajați stochează la locul de muncă documente care conțin date identificabile sau sensibile, care, dacă ar fi expuse, ar putea dăuna afacerii, angajaților ei sau clienților.

Combaterea dezordinii digitale reprezintă o provocare pentru companii, iar unul dintre cei mai importanți pași este să înțeleagă a cui este responsabilitatea pentru aceasta. Aproape trei sferturi (71%) dintre angajați cred că fie liderii din companie, fie echipa IT sau de securitate ar trebui să fie responsabilii de asigurarea drepturilor de acces adecvate pentru e-mail-uri, fișiere și documentele, mai degrabă decât ei înșiși. Problema este că, deși echipele IT și de securitate pot controla accesul acordat angajaților pentru a vedea fișiere și folder-e, rămâne, totuși, loc de eroare umană. Indiferent dacă accidental sau intenționat, angajații ar putea, de exemplu,  să le ofere colegilor sau celor din afară date de autentificare în conturi din companie sau să treacă de administratorii IT. Având în vedere că angajații creează și colaborează simultan pe mai multe documente, toți trebuie să-și asume răspunderea pentru acțiunile lor ce cauzează dezordine digitală.

2Sursa: Rezolvarea dezordinii digitale în mediul de business, Figura 2

După cum a arătat raportul, în viața de zi cu zi a angajaților există obiceiuri care se pot corela cu crearea dezordinii digitale. La majoritatea oamenilor există similitudini între modul în care își organizează frigiderul și viața digitală, 88% dintre cei care își reorganizează frigiderul înainte de o vacanță făcând acest lucru și pentru fișierele de lucru.

„Având în vedere că volumele de date cresc exponențial, factorii de decizie ar trebui să fie conștienți de fenomenul dezordinii digitale și de riscul potențial la adresa securității”, a declarat Maxim Frolov, Vice President of Global Sales, Kaspersky Lab. „Este adevărat că organizarea frigiderului nu vă va garanta apărarea împotriva breșelor de securitate, dar aceeași mentalitate aplicată dezordinii digitale vă va face mai rezistenți la amenințările cibernetice. Angajații trebuie să fie educați privind modul în care să își gestioneze cel mai bine activitățile digitale, iar companiile ar trebui să implementeze o protecție simplă, dar eficientă – una care nu aduce un plus de complexitate, ci o reduce.”

Pentru a nu deveni victime ale dezordinii digitale, Kaspersky Lab îndeamnă companiile să ia în considerare:
– Instruirea angajaților – este foarte important să fie predate abilități practice, adaptate  activității zilnice a acestora.
– Reamintirea periodică a personalului asupra importanței de a urma regulile privind securitatea cibernetică pentru a nu se estompa în memorie – de exemplu, prin afișarea posterelor cu sfaturi în jurul biroului
– Backup al datelor esențiale, pentru a se asigura că informațiile companiei sunt în siguranță și actualizarea periodică a echipamentelor și a aplicațiilor IT, pentru a evita vulnerabilitățile care nu au primit încă un patch.
– Folosirea unei soluții dedicate pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu management simplu și o protecție dovedită, cum ar fi Kaspersky Endpoint Security Cloud.

Pentru a citi întregul raport despre dezordinea digitală, urmați acest link.