Internet/Telecom — May 3, 2019 at 9:35 am

Dell Technologies și Orange vor colabora într-un proiect de transformare pentru tehnologia Multi-Access Edge Computing în domeniul telecomunicațiilor

by

iStock_000000833867MediumDell Technologies și Orange au încheiat un acord de dezvoltare în comun a unor domenii tehnologice cheie pentru arhitecturile cloud distribuite, prin care să asigure scenariile de utilizare a tehnologiei edge computing în timp real și noile oportunități de servicii pe care le va crea tehnologia 5G.

Atingerea potențialului deplin al tehnologiei edge computing și al inovațiilor 5G

Tehnologia 5G va necesita o nouă gamă de platforme care să susțină o varietate bogată de servicii IoT și edge computing furnizate aproape în timp real. Companiile vor colabora în vederea satisfacerii cererii de arhitecturi distribuite pentru 5G, care să combine cele mai bune aspecte ale tehnologiei cloud și ale mobilității. Aceste arhitecturi distribuite vor asigura o fundație hardware comună formată din infrastructură automată, agnostică, software-defined, de la nivel local până la nivel radio și core computing, în vederea accelerării inovației și furnizării de servicii.

Noile platforme mobile trebuie construite pe baza unui lanț de aprovizionare verificat, care să asigure un ecosistem inovator de soluții care să transforme în realitate potențialul tehnologiei 5G. Acestea vor utiliza telemetria de rețea pentru a alimenta sisteme inteligente de automatizare și orchestrare a serviciilor, prin intermediul inteligenței artificiale, astfel încât să se furnizeze niveluri de servicii și informații constante în toate mediile distribuite. Pe scurt, toate straturile stivei de rețea vor fi vizibile pentru toate sistemele de administrare, iar acestea vor asigura independent atât operațiuni eficiente în rețea, cât și experiențe de înaltă calitate pentru clienți.

Aceste tehnologii sunt aceleași care au stat la baza realizării centrelor de date dedicate organizațiilor și serviciilor cloud publice. Tehnologia 5G extinde aceste exigențe cloud și „IT-centrice” dincolo de echipamentele tradiționale cu funcție fixă, oferind soluții mai dinamice și mai flexibile de edge computing, stocare și rețelistică. Pentru a valorifica oportunitățile de afaceri pe care le va crea tehnologia 5G, furnizorii de servicii de comunicații au nevoie de arhitecturi standard pentru industrie, deschise, combinate cu tehnologii de rețele software-defined (software-defined networking, SDN), virtualizarea funcțiilor rețelei (network functions virtualization, NFV), aplicații cloud native și tehnologia Multi-Access Edge Computing (MEC).

„Colaborăm îndeaproape cu Orange pentru a combina bunele noastre practici din domeniul telecom cu decenii de experiență în transformarea centrelor de date, astfel încât să ajutăm furnizorii de servicii să își retehnologizeze operațiunilor pentru a lansa noile servicii 5G în mod rapid și profitabil”, a declarat Tom Burns, prim vicepreședinte, Dell EMC Networking & Solutions. „Pentru servicii cloud telecom și 5G, furnizorii de servicii apelează la tehnologii IT consacrate, precum IaaS, virtualizare și infrastructură standardizată pentru a asigura agilitatea, securitatea și controlul necesare. Dell Technologies își ajută clienții centre de date de zeci de ani să înregistreze performanțe ridicate prin intermediul unui lanț de aprovizionare de clasă mondială și de încredere și al unui sistem de asistență”.

Prin combinarea cunoștințelor lor de specialitate, Dell Technologies și Orange vor colabora la definirea și dezvoltarea următoarelor:

•    Scenarii de utilizare, modele de afaceri și modele de validare pentru tehnologia edge
•    Consorții și parteneriate open source pentru ecosistemul edge
•    Definirea și validarea acceleratorilor de infrastructură, precum FPGA-ur, GPU-uri și SmartNIC-uri, pentru aplicații edge, printre care Cloud/Virtual RAN (CRAN/vRAN), MEC și aplicații în timp real, interactive, pentru care latența este critică
•    Aplicații software compatibile AI/ML pentru susținerea automatizării de la distanță a unui mediu edge eterogen, cu tehnologii multiple, construit pe baza mașinilor virtuale, a containerelor și a aplicațiilor bare metal
•    Platforme de infrastructură edge care să susțină cerințele spațiale, operaționale, de mediu și de automatizare ale industriei telecom

„Orange a încheiat acest acord cu Dell Technologies pentru a colabora în privința unei varietăți de teme ce gravitează în jurul edge computing și tehnologiilor de accelerare, care vor fi esențiale pentru valorificarea la maximum a potențialului tehnologiei 5G”, a declarat Stéphane Demartis, vicepreședinte pentru Corporate Cloud Infrastructure în cadrul Orange. „Credem că este esențial să pregătim ecosistemul pentru scenariile de utilizare telecom, în același timp acumulând cunoștințe despre viitoarele tehnologii. De la acest parteneriat, Orange se așteaptă nu numai la rezultate tehnice, ci și comerciale, care să ne sprijine strategia de transformare în direcția Multi-Access Edge Computing”.