Analiza — May 14, 2019 at 7:11 am

Tehnologia 5G este dezvoltată prea rapid și poate aduce probleme sănătății publice

by

5GȚările europene au lansat comunicațiile mobile de 5G la o viteză mai mare, deoarece încearcă să obțină un avantaj competitiv față de SUA și Asia. Dar unii oameni de știință au ridicat întrebări cu privire la efectele radiației telefonului mobil 5G asupra sănătății publice și solicită o abordare cu precauție. Până în 2020, cel puțin un oraș major din fiecare stat din Uniunea Europeană (UE) urmează să aibă un serviciu de telefonie mobilă de 5G în funcțiune, iar până în 2025 se așteaptă ca trei sferturi din populația europeană să aibă acces la 5G. Noua tehnologie de telefonie mobilă promite să aducă beneficii economice imense, sub forma serviciilor mobile super-rapide, a orașelor inteligente și a dispozitivelor inteligente conectate și controlate prin intermediul internetului. Nu este o surpriză faptul că Europa se străduiește să creeze o societate inteligentă.

Dar, în spatele scenei, există o dezbatere continuă cu privire la faptul că industria telecomunicațiilor și guvernele se grăbesc să pună în aplicare societatea de mâine, fără a examina pe deplin efectele pe termen lung asupra sănătății din cauza radiațiilor electromagnetice produse de 5G. Radiațiile produse de telefoanele mobile și stâlpii de telecomunicații sunt radiații neionizante, ceea ce înseamnă că nu cauzează în mod direct deteriorarea celulelor și a ADN-ului, prin aceleași mecanisme ca și razele X sau particulele radioactive. Dar radiațiile electromagnetice cu densități mari de energie pot provoca daune prin alte mecanisme, cum ar fi deteriorarea termică prin încălzirea pielii în același fel în care un cuptor cu microunde gătește alimente.

Fundația Elvețiană pentru Cercetare în Tehnologia Informației în Societate (IT’IS) este o organizație independentă, non-profit, care studiază siguranța și calitatea tehnologiilor electromagnetice emergente. Aceasta spune că punerea în aplicare a tehnologiei 5G va utiliza benzi de frecvență mult mai ridicate decât 2G, 3G sau 4G pentru a satisface cererea crescândă în ratele de date, dar acest lucru induce o densitate de putere mult mai mare în pielea umană. Standardele actuale nu împiedică deteriorarea termică a pielii și ar trebui corectate în următoarea revizuire a implementării. 5G va funcționa într-o gamă de frecvențe cunoscute ca banda milimetrică, fiind tras un semnal de alarmă că nu există aproape niciun studiu în domeniul valurilor milimetrice care să poată fi folosit pentru a evalua riscurile pe care le reprezintă tehnologia pentru oameni, astfel de cercetări fiind necesare de urgență. Nu știm cu certitudine dacă tehnologia de transmisie de date mobilr prezintă riscuri pentru sănătate, dar nu o putem exclude. Astfel, trebuie insistat că riscurile de sănătate asociate cu radiația omniprezentă de radiofrecvență pentru dispozitive mobile sunt studiate înainte de a expune întreaga populație cu niveluri tot mai înalte ale câmpurilor electromagnetice de la această tehnologie.

Cu câteva excepții, guvernele de pe mai multe continente susțin și promovează modernizarea telecomunicațiilor mobile la frecvențe de 5G care oferă viteze mai rapide de descărcare. Guvernele, inclusiv cel Marea Britanie, contractează consultanță cu privire la limitele radiațiilor de la o organizație neguvernamentală (ONG) cu sediul în Germania, Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Neionizante (ICNIRP), care a devenit organizația de facto pentru evaluarea siguranței mobile și stabilirea limitelor de expunere la radiații.

În timp ce multe experimente de 5G sunt deja în curs de desfășurare, ICNIRP revizuiește propria sa tehnologie de radiații legate de tehnologia mobilă și este de așteptat să lanseze limitele revizuite în cursul acestui an. ICNIRP este un organism independent, care nu este supus acelorași niveluri de control precum organizațiile publice. Guvernele sunt conștiente de temerile legate de sănătate față de noile tehnologii. Tratatul lansat de UE și Comisia Europeană se referă la principiul precauției, care ar trebui să ghideze deciziile de punere în aplicare a produselor sau a politicilor cu riscuri necunoscute. În graba de extindere a 5G, majoritatea guvernelor respectă limitele ICNIRP, care stabilesc niveluri de expunere în condiții de siguranță pentru radiațiile electromagnetice produse de telefoanele mobile, turnurile de telefon și alte emisii radio. Unele țări abordează problema mai mult decât altele. Franța a interzis accesul la Wi-Fi în grădinițe și a limitat utilizarea Wi-Fi-ului în școlile primare. Cipru a făcut la fel. Elveția are limite de precauție obligatorii din punct de vedere legal, care sunt de 10 ori mai stricte pentru instalațiile de comunicații mobile decât cele ale ICNIRP. Italia, Polonia și Luxemburg au stabilit, de asemenea, limite de expunere mai scăzute decât cele ale ICNIRP. Această abordare precaută nu este fără probleme. În Italia, de exemplu, limitele inferioare ale țării au lansat probleme în actualizarea site-urilor de antenă 3G la 4G fără reconfigurare. Dar acest lucru nu împiedică implementarea rapidă a rețelelor 5G în Europa.
Norvegia are în vedere să lanseze autobuze fără șofer și diagnostic medical de la distanță. Telenor, o companie multinațională de telecomunicații, intenționează să planifice locații de testare de 5G la Oslo și vizează și Svalbard, una dintre cele mai nordice așezări din Europa, cu aproximativ 2700 de locuitori, pentru studii suplimentare. Telenor este, de asemenea, prezent în Kongsberg, primul oraș cu teste 5G din Scandinavia, unde lucrează împreună cu Fundația Norvegiană de Ambulanță Aeriană, printre altele. Telia, o companie de telefonie suedeza si operator de rețea mobilă, a lansat un cinematograf 5G in Oslo. Guvernul norvegian a sfătuit municipalitățile să mențină taxele și să accelereze cererile de plasare a antenelor în infrastructura 5G. Anul trecut, premierul Erna Solberg s-a angajat să înlăture obstacolele care ar putea încetini dezvoltarea 5G, în special pentru desfășurarea stațiilor de bază și antene. Se așteaptă ca municipalitățile să faciliteze accesul operatorilor la stâlpi, clădiri, turnuri și stâlpi pentru antene.

Susținătorii 5G susțin că totul poate fi “inteligent”, mașini, apartamente, societăți. 5G este salutată de industria telecomunicațiilor drept “o revoluție”. Dar noua tehnologie va necesita investiții majore și acces la frecvențe radio cu capacitatea de a gestiona fluxurile masive de date. Pe măsură ce 5G este lansat, cartierele vor fi echipate cu stâlpi de telefoane mobile sau stații de baza in număr mare, hardware-ul de rețea fiind instalat inclusiv pe luminile stradale. Aceasta, cred critici, ar putea expune populațiile la niveluri de radiații electromagnetice care vor depăși nivelurile actuale. Industria de telefonie mobilă, desigur, nu este de acord. Dezbaterea privind potențialul impact asupra sănătății radiațiilor electromagnetice (CEM) generate de 5G se intensifică. Problema este că nimeni nu poate cunoaște încă efectele sale pe termen lung.

Conform unui profesor de la „Institute for Health and the Environment”, University Albany, susține că avem deja dovezi clare privind creșterile creierului și a altor tipuri de cancer rezultate din expunerea excesivă la telefonul mobil, la Wi-Fi și la alte surse de câmpuri electromagnetice. El afirmă că există dovezi clare privind fertilitatea redusă la ambele sexe și afirmă că unii oameni sunt electro-hipersensibili, prezentând oboseală, dureri de cap și tulburări cognitive în prezența câmpurilor electromagnetice. Și subliniază faptul că nu a existat un studiu adecvat al efectelor adverse ale câmpurilor electromagnetice în general și că nu a existat aproape nici un studiu al frecvențelor specifice care să fie utilizate în 5G. 5G va plasa stații de bază mobile pe fiecare stradă urbană în fața a aproximativ unei case din șase. Nu veți putea merge pe trotuar fără a fi expuși continuu și majoritatea oamenilor vor avea o expunere crescută în casele lor.

De asemenea, un consultant la Spitalul Bisceglie din Italia, a studiat modul în care frecvențele undelor milimetrice necesare pentru 5G pot modifica genele și celulele. El susține că puterea scăzută necesară tehnologiei înseamnă un număr mai mare de antene, care, la rândul său, vor crește expunerea la radiații conexe. Rezultatele deja disponibile ar trebui să fie suficiente pentru a invoca respectarea principiului precauției, având în vedere numărul mare de subiecți implicați în această formă de expunere la mediu clasificați ca fiind vulnerabili.

Studiile științifice realizate de-a lungul multor ani au arătat că radiația electromagnetică expulzată de infrastructura de telefonie mobilă poate provoca daune celulelor și ADN, chiar și de la nivelurile de radiații electromagnetice considerate în prezent ca fiind sigure. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat radiația EMF ca posibil cancerigenă pentru oameni în 2011. Cu alte cuvinte, există dovezi că radiația EMF poate avea potențialul de a provoca cancer la om. In aprilie 2019, IARC a identificat radiația neionizantă, care include radiațiile EMF, ca o prioritate pentru studiul ulterior, in urma unei revizuiri majore a agenților care cauzează cancer publicat in Lancet. Acesta a raportat că există noi dovezi biologice și mecanisme care să justifice reevaluarea clasificării carcinogene a radiației neionizante. Analiza celei mai mari baze de date a studiilor evaluate de experți privind impactul câmpurilor electrice produse de om de către grupul de lucru bioinițiativ sugerează că peste 68% din mai mult de 2.000 de studii științifice evaluate au constatat efecte semnificative biologice sau de sănătate asociate expunerii la aceste câmpuri. Dar majoritatea studiilor disponibile se concentrează pe generațiile anterioare de telefoane mobile. Nu există aproape nici o cercetare asupra modului în care tehnologia 5G afectează sănătatea, deși cercetările mai recente susțin constatările anterioare. În 2018, studiile care evaluează potențialul cancerului cauzat de EMF realizate de către Programul Național de Toxicologie (NTP) din SUA și Institutul Ramazzini din Italia au descoperit, independent unul de celălalt, că radiația de frecvență radio crește riscul de cancer la creierul și inima șobolanilor
ICNIRP lucrează pentru o nouă actualizare a valorilor limită de radiații pentru telefoane mobile, fiind așteptate noi orientări în 2019. Liniile precedente datează din 1998 și au fost publicate numeroase studii noi, iar ICNIRP evaluează literatura științifică. Pe baza acestui fapt, acesta stabilește efectele expunerii la CEM. Aceste efecte stabilite servesc drept bază pentru limitele de expunere stabilite de ICNIRP. Au fost discutate peste 120 de observații și peste 1.000 de comentarii individuale primite în timpul consultării publice a proiectului pentru expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență. În același timp, OMS lucrează la o revizuire amplă a literaturii privind expunerea EMF.

Sute de oameni de știința au făcut apeluri pentru a se amâna lansarea a 5G, pana când efectele asupra sănătății sunt cunoscute și măsuri de protecție mai dure sunt in vigoare. Apelul EMF Scientist a fost semnat de 244 oameni de știință în august 2018. El solicită Organizației Națiunilor Unite, OMS, Programului ONU pentru Mediu și statelor membre ale ONU să abordeze preocupările legate de sănătatea publică globală legate de expunerea la telefoane mobile, linii electrice, aparate electrice, dispozitive fără fir, contoare fără fir și infrastructură wireless în locuințe, școli, comunități și întreprinderi. Apelul 5G către UE a fost semnat de 213 oameni de știință în decembrie 2018. Acesta solicită un moratoriu privind lansarea a 5G, care susține că va crește substanțial expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență RF-EMF, care a fost dovedit a fi dăunătoare pentru oameni și mediu. „5G Space Appeal” a fost semnat de peste 26.000 de persoane, mai ales cetățeni, dar și oameni de știință și organizații, și afirmă că “Dacă planurile industriei de telecomunicații pentru 5G vor fi realizate, nici o persoană, niciun animal, nici o pasăre, nu va putea evita expunerea, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, la niveluri de radiații RF care sunt zeci și sute de ori mai mari decât ceea ce există astăzi, fără nici o posibilitate de a scăpa oriunde pe planetă. Aceste planuri 5G amenință să provoace efecte grave, ireversibile asupra oamenilor și daune permanente tuturor ecosistemelor Pământului “. Dar apelurile publice, chiar și atunci când sunt susținute de oameni de știință, sunt privite cu scepticism de industria telefoniei mobile.