Evenimente — May 24, 2019 at 7:35 am

Stanley Cup 2018/2019, a patra finală consecutivă în care o echipă poate câștiga trofeul în premieră

by

imagineFinala Stanley Cup din sezonul 2018/2019 este cel mai important eveniment pentru fanii hocheiului mondial și ultimul din calendarul mondial. 27 mai – 12 iunie 2019 este perioada de desfășurare a celor șapte meciuri.

Stanley Cup, finala mult visată de jucătorii de hochei

Sporturile americane sunt printre cele mai urmărite competiții din întreaga lume. Pe lângă premiile consistente generate, acolo evoluează cei mai buni jucători din sporturile respective. NHL este una dintre aceste ligi spectaculoase, dar pe cale să-și încheie sezonul. Tot NHL este o afacere profitabilă pentru patroni, conform revistei Forbes in 2018 au fost echipe care au câștigat peste 500 milioane de dolari.

Expansiunea NHL a cuprins anul trecut orașul Las Vegas, Golden Knights plătind 500 de milioane de dolari taxă de expansiune.  A fost un sezon reușit, după ce a fost parte a finalei din sezonul trecut, valoarea echipei a ajuns la 575 de milioane de dolari. Mai mult decât atât, echipe precum Washington Capitals și Buffalo Sabres și-au dublat veniturile din drepturile de televizare, 35 de miliooane, respectiv 25 de milioane pe an.

Cu mai puțină notorietate decât “Super Bowl”, finala campionatului de fotbal american, Stanley Cup se joacă după sistemul cel mai bun din șapte meciuri. Este ocazia potrivită pentru ca echipele campioane din Conferința de Est și de Vest să-și măsoare forțele.

A patra finala consecutivă în care joacă o echipă care nu a mai câștigat trofeul

Boston Bruins – St. Louis Blues este finala Stanley Cup 2018/2019, două echipe total opuse din punct de vedere al performanțelor. Dacă Bruins este una dintre echipele care au jucat cele mai multe finale din istoria acestei competiții, St. Louis Blues este pusă în fața performanței, având ocazia de a câștiga în premieră acest trofeu.

Anul trecut Washington Capitals a câștigat în detrimentul debutantei Vegas Golden Knights. Înființată în 2017, echipa din Nevada a jucat în finala NHL la primul său sezon, dar a pierdut cu 1-4 în fața unei echipe mai experimentate. În 2016 San Jose a fost pusă în postura de a juca pentru prima sa Cupa Stanley din istorie, iar în 2017 Nashville Predators a jucat în premieră în finala, pe care a piedut-o cu 2-5 în fața lui Pittsburgh Penguins.

Bruins, favorita caselor de pariuri

Boston a avut un parcurs prea ușor pentru o echipă care termina pe locul al doilea în Divizia Atlantic. Cea mai bună din partea de Est a competiției, ea a pierdut două jocuri din cele 14 pe care le-a jucat, pentru a juca cu trofeul pe masă. În oferta cu pariuri hochei online la 888 Sport, Boston este favorită în primul meci, cota pentru un succes în meciul de deschidere este de 2.15, în timp ce o victorie a St. Louis Blues are o cotă puțin mai mare, respectiv 3.00..

Cifre bune pentru deținătoarea “Prince of Wales”

Prima echipă calificată în finala Stanley Cup 2018/2019, Boston Bruins este partea a acestui joc pentru a treia oară în ultimii nouă ani și a 20-a oară în intreaga sa istorie. Este an aniversar și totodată, o premieră pentru antrenorul Bruce Cassidy, omul care a preluat-o pe Bruins în prima parte a anului 2017. Socotind și anul în care a fost antrenor secund, pe 24 mai se fac trei ani de mandat, în tot acest timp de fiecare dată s-a clasat pe podiumul Diviziei Atlantic și a făcut parte dintre echipele calificate în play-off-ul NHL.

Pentru a 20-a oară calificată în ultimul act al competiției nord-americane de hochei pe gheață, Bruins este echipa cu cele mai multe finale pierdute. Deși ocupă locul 4 în clasamentul echipelor cu cele mai multe trofee câștigate, Boston Bruins are o istorie bogată în spate. A pierdut de 13 ori, egalând-o pe Detroit Red Wings în topul echipelor cu cele mai multe finale de Stanley Cup pierdute.

St. Louis Blues, cel mai bun sezon din ultimii 49 de ani

A cunoscut gloria cu mult timp în urmă, dar este pentru prima oară în finala Stanley Cup în ultimii 48 de ani. Nu este o premieră, pentru că are la activ alte trei participări într-un asemenea meci. Învinsă de fiecare dată când a jucat într-un meci cu asemenea miză, în 1970, în cea mai recentă finală disputată, a cedat în fața lui Boston Bruins.

Traseul a fost piperat, de fiecare dată adversarele întâlnite au câștigat cel puțin două dintre jocuri. Mai mult, în faza sferturilor de finală, calificarea a fost obținută după un gol venit în prelungirile meciului decisiv. Patrick Maroon a înscris atunci golul care a calificat-o pe Blues în detrimentul celor de la Dallas Stars. A urmat un duel cu San Jose Sharks, a doua favorită a play-off-ului destinat Conferinței de est, o echipă pe care a eliminat-o cu 4-2 la general.

St. Louis Blues este a treia în clasamentul echipelor care au câștigat cele mai multe finale ale Conferinței de Vest. Deținătoare en-titre a Campbell Bowl, ea a fost și prima echipa care a câștigat acest trofeu. Introdus în premieră în sezonul 1967/1968, Blues a reușit atunci să câștige Conferința de Vest, dar ulterior a pierdut în finala campionatului.

Debutul finalei coincide cu o sărbătoare importantă pentru americani

Poporul american este unul naționalist, ține la tradiții și fiecare sărbătoare are o însemnatate aparte. Finala campionatului nord-american de hochei pe gheață debutează pe 27 mai 2019, ultima zi de luni din mai și totodată, mult mai important, este Memorial Day. Ziua în care sunt cinstiți americanii care au murit în orice război purtat.

Modul de desfășurare este unul clasic, se joacă după sistemul cel mai bun din șapte meciuri. Primele două întâlniri având loc în “TD Garden”, locul unde Boston își desfășoară meciurile de pe teren propriu. Următoarele două întâlniri, jocurile 3 și 4 vor avea loc în “Enterprise Center”, pentru ca apoi să se joace alternativ, un joc la Boston și altul la St. Louis. Dacă se ajunge în jocul decisiv, acesta va avea loc pe terenul lui Boston.

Programul Stanley Cup 2018/2019

  • Jocul 1 – Luni 27 mai 2019, Boston
  • Jocul 2 – Miercuri, 28 mai 2019, Boston
  • Jocul 3 – Sâmbătă, 1 iunie 2019, St. Louis
  • Jocul 4 – Luni, 3 iunie 2019. St. Louis
  • Jocul 5 – Joi, 6 iunie 2019, Boston
  • Jocul 6 – Duminică, 9 iunie 2019, St. Louis
  • Jocul 7 – Miercuri, 12 iunie 2019, Boston

Cluburile din NHL trăiesc din publicitate

Premiile nu sunt la fel de consistente precum se întâmplă în alte competiții nord-americane și aici mă refer la “Super Bowl”, cel mai așteptat eveniment sportiv al anului. Premiile mici din play-off sunt completate substanțial cu venituri din publicitate, fie că vorbim despre vânzarea drepturilor de televizare sau vânzarea de produse, bilete sau asocieri cu alți sponsori.

În 2018, un premiu de 15 milioane de dolari a fost împărțit echipelor din play-off, în funcție de rezultatele obținute. Astfel, sumele vehiculate sunt:

  • Cupa Președintelui – 575.000 dolari
  • Play-off prima rundă – 287.500 de dolari pentru fiecare participantă
  • Play-off a doua rundă – 575.000 de dolari pentru fiecare participantă
  • Play-off a treia rundă – 1.45 milioane de dolari pentru fiecare participantă
  • Play-off finală Conferința Est/Vest – 2.6 milioane de dolari
  • Stanley Cup – 4.325 milioane de dolari

Salariile unui jucător de hochei ajuns la un nivel de top nu sunt deloc mici. Cel mai bine plătit jucator din sezonul 2018/2019, în NHL, este atacantul celor de la Toronto Maple Leafs, cu un salariu anual de 15.9 milioane de dolari. În cei cinci ani de contract pe care îi are cu echipa canadiană, acesta câștigă peste 77 milioane de dolari. Conform presei de peste ocean, Boston Bruins și St. Louis Blues nu au vreun jucator între cei mai bine plătiți 25 de jucători din acest sezon de NHL.