Evenimente — June 12, 2019 at 11:25 am

Noi colecții românești pe Google Arts & Culture

by

Google Arts & Culture lansează expozițiile de artă a 4 noi parteneri din România. Muzeul Național Cotroceni, Castelul Peleș, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași și Asociația „Semne Cusute” și-au digitalizat colecțiile de artă și le-au publicat pe Arts & Culture, platforma Google care oferă acces la patrimoniul istoric și cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului.

Peles_Castle_view from the outside_smallCastelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România, prezintă 5 expoziții care explorează palatul și colecțiile de artă pe care le deține, de la tablouri la argintărie și obiecte din lemn. În centrul atenției sunt două expoziții care prezintă istoria Peleșului, arhitectura și interioarele. Alături de colecțiile de artă și decorațiunile deosebite, expoziția digitală aduce în prim plan modernitatea castelului la vremea sa. În anii 1880, castelul era echipat cu sistem centralizat de încâlzire, un sistem de comunicare cu sonerie electrică în aproape toate camerele și, câțiva ani mai târziu, lift.

Muzeul National Cotroceni prezinta două expoziții virtuale: una dedicată istoriei locului, iar a doua picturii românești. Colecția digitalăa “Pictura românească din secolul XX” cuprinde capodopere ale istoriei artei din România, fotografiate cu tehnologia Art Camera de la Google, ce conferă imaginii o calitate excepțională, permițând privitorilor să observe fiecare detaliu al picturii, de multe ori imposibil de observat cu ochiul liber.

Complexul Muzeal Național Moldova din Iași propune vizitatorului cinci expozitii digitale de arta. Cea mai importanta dintre ele este “Muzeul de Artă”, ce cuprinde prima colectie de arta din Romania. Muzeul este structurat in trei galerii: galeria de arta moderna romaneasca, galeria de arta contemporana romaneasca si galeria de arta europeana, aceasta din urma organizata pe scoli nationale – italiana, spaniola, flamanda si olandeza, germana, austriaca, ruseasca si poloneza.

Asociatia Semne Cusute adreseaza cultura traditionala si intangibila prin exemple de ii si broderii romanesti. Prin expozitia „Imbracate in povesti”, Semne Cusute exploreaza mestesugul cusutului de camasi traditionale romanesti si prezinta povestile brodate in material, decodificand fiecare culoare si simbol. Este o calatorie la granita dintre arta si traditie.

Noile colectii romanesti care s-au alaturat Google Arts & Culture evidentiaza diversitatea patrimoniului cultural autohton, in contextul presedintiei romanesti a Consiliului Uniunii Europene. In prezent, platforma Google Arts & Culture numara 17 parteneri din Romania, care si-au facut cunoscute colectiile de arta si povestile catre vizitatorii digitali din intreaga lume. O parte dintre acestea vor fi de asemenea prezente in cadrul  European Year of Cultural Heritage, o initiativa creata anul trecut cu scopul de a celebra cultura europeana. O noua interfata, denumita „Cultura ne conecteaza”, aduce alaturi opere de arta, povesti si imagini 360o din 800 muzee din intreaga Europa. Printre acestea se regasesc si expozitii romanesti, precum cele de la Muzeul National Cotroceni sau Asociatia Semne Cusute, dar si imaginile 360o din Palatul Parlamentului.

Google Arts & Culture reuneste peste 1800 de institutii culturale din 80 de tari, peste 5.000 de imagini la calitate foarte ridicata ale unor piese de arta, 6 milioane de artefacte (fotografii, video-uri, manuscrise si alte piese de arta, cultura si istorie) si peste 2000 de expozitii online administrate de experti. Aplicatia Google Arts & Culture este disponibila gratuit pe desktop, iOS si Android.