Securitate, Studii — June 12, 2019 at 10:56 am

Securitatea datelor și a sistemelor, principala grijă a managerilor IT, în 2019

by

Creșterea numărului de atacuri informatice asupra companiilor determină o reacție puternică din partea specialiștilor din România, responsabili cu securitatea datelor și sistemelor informatice. Potrivit unui studiu BRINEL, bazat pe datele furnizate de persoane-cheie din departamentele IT ale unor companii din România, soluțiile și tehnologiile de securitate sunt pe primul loc în topul celor dorite să fie achiziționate pentru aproape jumătate dintre cei chestionați.

Rezultatele studiului se bazează pe feedbackul primit la începutul lunii martie, de la 100 de persoane-cheie din managementul IT al unor companii din România.

• 23% dintre specialiștii IT au poziționat pe primul loc, pe lista de achiziții, tehnologiile de Network Security. Soluțiile de switching și/sau wireless se află pe aceeași poziție, tot cu un procent de 23%.
• 13% dintre respondenți au declarat că au nevoie de soluții de Endpoint Security, 10% au optat pentru tehnologii SD-WAN/ WAN/ LAN, 10% pentru Datacenter – Storage/Servere/Networking, iar • 9% pentru soluții de E-mail și Web Security. Aplicațiile în Datacenter precum soluțiile Hyperconvergente și Analitycs, au contabilizat fiecare câte 2%, însă interesul este în creștere pentru fiecare dintre ele.

Conform analizei, în Top 3 trenduri cu impact asupra activității în următorii trei ani, se clasează:  securitatea și managementul riscurilor, nevoia de a reduce costurile, urmată de migrarea aplicațiilor în Cloud.

 “Interesul pentru soluțiile și tehnologiile de securitate a crescut direct proporțional cu numărul de atacuri asupra datelor și sistemelor companiilor. Majoritatea managerilor IT au devenit mai atenți la incidentele de securitate cibernetică, dar persistă, din păcate, impresia că datele deținute nu prezintă interes, neglijând astfel riscul compromiterii sistemelor informatice. Sistemele astfel viciate sunt folosite ulterior ca interfață (proxy) sau infrastructură pentru desfășurarea atacurilor distribuite asupra altor entități, transformând compania-victimă în generator de incidente cibernetice”, explică Claudiu Boar, Networking Manager BRINEL.

ClaudiuBBRINELPotrivit specialistului BRINEL nu e suficient să te pui la adăpost de atacuri prin instalarea unor soluții de protecție, ci trebuie să ai o vizibilitate completă asupra sistemului IT și control asupra rețelei.

“Mulți dintre responsabilii IT se concentrează pe prevenția atacurilor, încearcă o «baricadare» clasică a infrastructurii, iar în cele mai multe cazuri lipsesc instrumentele necesare pentru a conștientiza producerea unui atac. Companiile trebuie să asigure vizibilitate și control, atât pentru detectarea incidentelor, cât și pentru minimizarea impactului acestora. Nu poți remedia efectele unui incident cibernetic dacă nu știi că s-a produs”, explică Claudiu Boar.

Cele mai frecvente atacuri în momentul de față sunt cele care se produc prin email-uri cu fișiere anexate infectate sau prin intermediul unor aplicaţii, potrivit datelor BRINEL.

Soluțiile de securitate țin pasul cu sporirea numărului de incidente de securitate cibernetică
Pentru evitarea incidentelor și problemelor cauzate de atacurile cibernetice, BRINEL recomandă folosirea soluțiilor profesionale de securitate cibernetică. Doar în portofoliul Cisco se găsesc peste 60 de produse de securitate, Cisco Next-Generation Firewalls, Cisco Umbrella sau Cisco Email Security.
Tehnologiile adecvate ajută companiile să aibă un sistem de avertizare cu privire la posibilele atacuri și să reacționeze rapid în cazul unor breșe în securitate.

“Aveam nevoie de o soluție care să răspundă creșterii numărului de amenințări cibernetice prin sporirea vizibilității și controlului asupra infrastrucuturii IT, dar și să reducă impactul pe care soluțiile de securitate îl aveau asupra performanței rețelei. Soluția implementată de BRINEL a crescut performanța de transfer a datelor, rezultând creșterea semnificativă a procentului de cazuri de securitate identificate și rezolvate. Am obținut astfel atingerea a două obiective de maxim interes pentru noi ca institut de cercetare, având în vedere importanța protejarii rezultatelor cercetărilor, dar și rapiditatea cu care trebuie realizată analiza datelor”, spune Adrian Bot, Director General INCDTIM Cluj-Napoca.

Despre BRINEL
De 28 de ani, BRINEL continuă să implementeze soluții informatice și sisteme inovative pentru beneficiarii săi. Parteneriatele strategice multivendor cu liderii tehnologici mondiali precum și competențele certificate ale echipelor proprii garantează finalizarea cu succes a proiectelor abordate. Rezultatele obținute și experiența dovedită pozitionează BRINEL în topul integratorilor implicați în transformarea digitală a afacerilor. Din 2018, BRINEL este o companie autonomă din grupul francez SNEF, grup cu înalte certificări de Cybersecurity.