Bizpoint — June 14, 2019 at 8:03 pm

Mutare in zona procesării de vârf

by

Fuziunea Dell-EMC

Gigantul american HPE a stârnit recent unele controverse cu anunţul despre intenţia de a cumpăra firma de supercomputere Cray, însă o astfel de mutare subliniază importanţa tot mai mare a procesării de mare performanţă (HPC) în multe zone ale procesării de date. Conform anunţului făcut cu două săptămâni în urmă, tranzacţia este estimată la circa 1,3 miliarde USD şi este aşteptată să fie finalizată în primul trimestru al anului fiscal 2020 pentru HPE, care se încheie în ianuarie anul viitor.

În acest moment, conform studiilor de piaţă, HPE este liderul pieţei globale HPC în termeni de cotă de piaţă şi venituri, însă acestea sunt alcătuite din volume mari de vânzări de echipamente relativ modeste. Pe de altă parte, Cray se plasează în zona de high-end a pieţei, mare parte a veniturilor sale provenind din vânzări către clienţi cu cerinţe din cele mai sofisticate posibil.

Conform analiştilor, tranzacţia are sens, deoarece cele două firme se completează reciproc în termeni de poziţie pe piaţă şi tehnologii. De pildă, dacă două treimi din veniturile Cray provin din zona guvernamentală şi doar o treime din zona comercială, pentru HPE situaţia este exact pe dos.

Tranzacţia înseamnă, practic, că HPE îşi achiziţionează o cotă de piaţă high-end. Pe de altă parte, pentru Cray achiziţia înseamnă o plasă de siguranţă financiară, deoarece în ultimii ani compania şi-a văzut veniturile scăzând pe măsură ce clienţii au decis în număr tot mai mare să amâne investiţiile în sisteme mai noi şi mai puternice.