Bizpoint — July 3, 2019 at 3:25 am

Facebook lansează o provocare disruptivă

by

LibraFacebook a anunţat recent că va lansa o monedă digitală care va permite oamenilor să efectueze plăţi internaţionale instant aproape fără taxe. Moneda digitală, cu numele de Libra, promite să aducă aproape două miliarde de oameni încă nebancarizaţi în sistemul de servicii financiare. Anunţul Facebook a stârnit deja interesul şi sprijinul unor firme din zona financiară şi tehnologică, cum ar fi Visa şi Spotify.

Conform Asociaţiei Libra, special înfiinţate pentru guvernarea noii monede, libra este construită pe baza unei tehnologii blockchain securizate, scalabile şi fiabile, şi este susţinută de o rezervă mare de active care să-i confere valoare intrinsecă. Asociaţia, care, conform Facebook, este o organizaţie independentă, non-profit, a emis şi  un whitepaper în care se spune că, în ciuda impactului transformaţional al internetului, mase mari de populaţie încă nu au acces la sistemul financiar. Libra intenţionează să schimbe această stare de fapt.

Cifrele vehiculate sunt de 1,7 miliarde adulţi care însă sunt în afara sistemului financiar, fără acces la o bancă tradiţională, deşi un miliard dintre ei dispun de un telefon mobil şi aproape o jumătate de miliard dispune de acces la internet. Conform documentului mai sus-menţionat, “lumea are cu adevărat nevoie de o monedă digitală fiabilă şi de infrastructura aferentă astfel încât să poată ajunge în aşteptata eră a “internetului banilor””.

Membrii Libra Association provin din sectoarele de plăţi financiare, tehnologie, blockchain, capital de investiţii şi non-profit, şi includ nume precum Mastercard, PayPal, Stripe, Visa, eBay, Spotify, Uber Technologies, Vodafone Group, Coinbase, Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Union Square Ventures şi Women’s World Banking.