Esential — July 22, 2019 at 7:24 am

Schimbare de ţintă

by

Tight budgetingCel mai recent raport de previzionare Gartner arată că, la nivel global, cheltuielile cu IT-ul au scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, însă până la sfârşitul anului 2019 ele vor totaliza 3,7 mii de miliarde USD, ceea ce va reprezenta o creştere de 0,6% faţă de 2018. În ciuda incertitudinilor alimentate de zvonurile legate de recesiunea mondială, Brexit şi războaiele comerciale şi vamale, asta va însemna că nivelul cheltuielilor IT va rămâne relativ constant în acest an, chiar dacă vor exista variaţii mari la nivel de ţară.

Cu toate astea, riscurile legate de recesiunea economică sunt suficient de considerabile ca factorii responsabili de investiţii în tehnologie să înceapă deja să planifice noi mixuri de produse şi modele operaţionale. Asta înseamnă mai ales transferarea investiţiilor dinspre zona de on-premise a firmelor în zona de capabilităţi off-premises. În esenţă, este vorba de capabilităţi cloud, care vor influenţa zone tot mai mari din deciziile legate de IT ale firmelor, mai ales în sectorul infrastructurilor de sistem. Deocamdată, pentru acest an, Gartner prevede continuarea puternică a creşterii pieţei de aplicaţii software pentru companii, care va atinge 457 miliarde USD la sfârşitul anului, cu 9% mai mult faţă de nivelul de 419 miliarde USD din 2018.

Ca o consecinţă a unor astfel de mutări, Gartner susţine că nivelul cheltuielilor pe segmente tehnologice vechi, cum ar fi centrele de date, vor continua să scadă. Simultan, Gartner prevede că nivelul vânzărilor de dispozitive va cunoaşte o scădere puternică, estimată la circa 4%. În motivarea acestei estimări, Gartner spune că piaţa este acum alimentată mai ales de înlocuiri şi actualizări de dispozitive, şi mai puţin de achiziţii de dispozitive noi.

Citiți și:

Cum se poate face bugetarea mai simpla