Esential — August 1, 2019 at 8:34 am

Creşteri impresionante în servicii dedicate

by

istock_000019903222small-300x199Cele mai noi date publicate de Gartner arată o creştere impresionantă de 31% a pieţei globale de Infrastructure-as-a-Service (IaaS) în anul 2018. Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Alibaba, Google şi IBM au continuat să fie principalii cinci jucători de pe această piaţă.

Veniturile generate de firmele de pe piaţa IaaS au crescut cu 31,8% în 2018 faţă de anul precedent, ajungând la 32,4 miliarde USD faţă de 24,7 miliarde USD cu un an înainte. Fenomenul cel mai interesant observat de Gartner a fost acela că jucătorii mari de pe această piaţă încep să “sufoce” deja furnizorii de servicii mai mici, de nişă, fapt care indică o consolidare a pieţei şi debutul unui fenomen de formare de oligopol pe acest segment de mare viitor în universul IT.

Tendinţa are toate şansele să se accentueze în anii următori, conform Gartner. Şi asta deoarece jucătorii mai mici par incapabili să ţină pasul cu capabilităţile de extindere centre de date de care dispun jucătorii mai mari. Acest fapt reprezintă, totodată, un indiciu al faptului că scalabilitatea contează enorm atunci când vine vorba de cloud-ul public. Practic, jucătorii care vor reuşi în viitor în această bătălie vor fi doar aceia care dispun de capital suficient pentru investiţii în centre de date plasate în regiuni multiple şi în funcţionalităţi tot mai ample asociate cu tehnologia cloud.

Acest din urmă aspect este adesea citat de analişti drept unul din motivele importante pentru care AWS continuă să domine piaţa IaaS, datele Gartner arătând că acest furnizor de servicii a obţinut venituri de 15,5 miliarde USD în 2018, o creştere de 27% faţă de anul anterior. Iar operatorul continuă să se extindă agresiv pe noi pieţe IT prin intermediul de noi servicii şi de achiziţii de jucători locali.

 

Tags