Analiza — August 12, 2019 at 10:44 am

Lipsa de resurse acutizează problema securităţii IT

by

cybersecurity Un recent studiu elaborat la nivel global de către Chartered Institute of Information Security arată că bugetele IT alocate securităţii în cadrul firmelor nu reuşesc să ţină pasul cu ameninţările informatice în creştere continuă. Iar lipsa de resurse este cea mai mare provocare, conform unui număr de aproape 50% din participanţii la studiu.

După lipsa de resurse, respondenţii citează lipsa de experienţă (37%) şi lipsa de abilităţi specifice (31%) ca numărându-se printre principalele provocări la adresa asigurării unei securităţi IT adecvate. Întrebaţi despre sursa ameninţărilor cibernetice, 75% din profesioniştii în securitate au declarat că oamenii sunt cea mai mare provocare, ei fiind urmaţi de procese (12%) şi tehnologie (13%).

Simultan, studiul a descoperit că există indicii de îmbunătăţire a situaţiei, mai bine de 60% din profesionişti spunând că oamenii implicaţi în domeniul lor sunt din ce în ce mai performanţi în termeni de adresare a incidentelor de securitate, doar 7% declarând că abilităţile sunt pe cale de înrăutăţire. În mod similar, aproape jumătate din respondenţi (48%) consideră că industria de tehnologie face progrese în lansarea de sisteme de apărare care să protejeze datele de atacuri, doar 14% indicând că industria merge în direcţia greşită. Raportul sugerează că acest din urmă răspuns arată o deplasare de interes în industrie, de la concentrarea pe prevenire la o abordare holistică a problemei securităţii.

Inovaţiile socotite a avea în viitorul imediat cel mai mare efect asupra securităţii în general sunt inteligenţa artificială şi tehnologia de machine learning, ceea ce arată că aceste zone reprezintă domenii de dezvoltare rapidă a abilităţilor umane, atât pentru indivizi ca atare, cât şi pentru companii. Nu în ultimul rând, cei mai mulţi profesionişti intervievaţi cred că momentul actual este foarte bun pentru ca aspiranţii să se alăture profesiei de asigurare a securităţii IT, 86% dintre ei spunând că industria de profil va continua să crească în următorii trei ani, iar 13% prezicând chiar că ea va “exploda”.