NEW TECHNOLOGY — August 12, 2019 at 6:11 am

O cursă în plină desfăşurare

by

data Ideea de quantum computing nu este deloc nouă. Ea datează încă din 1982, când fizicianul Richard Feynman a conceput un calculator ultraputernic, care se baza pe particule micoscopice pentru a opera. Nou este faptul că în ultima vreme mai mulţi giganţi ai industriei de tehnologie, dacă ar fi să numim doar firme precum IBM, Google, Intel sau Microsoft, au achiesat puternic la acest concept şi au intrat într-o cursă aproape frantică pentru a construi prima astfel de maşină operaţională, care promite să revoluţionarizeze industrii cheie precum energia, sănătatea şi finanţele.

Mai mult, guvernele au început să înţeleagă implicaţiile geopolitice ale unei astfel de maşini. Poate deloc întâmplător, China construieşte la ora actuală un laborator naţional de quantum computing, în valoare de 10 miliarde USD. Acţiunea guvernului chinez i-a determinat recent pe politicienii americani să lase la o parte diferendele şi să aloce peste 1 miliard USD eforturilor de a crea o strategie naţională quantum unificată, adeverind povaţa zicalei care spune că “frica păzeşte cel mai bine pepenii”.

Construcţia unei asemenea maşini nu seamănă celoc cu construcţia unui computer clasic, fie şi pentru simplul motiv că întreg procesul quantum computing necesită temperaturi extrem de scăzute, apropiate de zero absolut. Cea mai populară abordare a procesului foloseşte circuite electronice superconductoare, care să menţină particolele implicate izolate şi foarte, foarte reci. Practic, din unele puncte de vedere, un quantum computer va semăna mult cu un congelator. Unul foarte scump.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca primele demonstraţii ale superiorităţii quantum computing să aibă loc în următorii câţiva ani, chiar dacă tot ei prezic că vor mai trece până la zece ani până ce această tehnologie să poată gestiona sarcini gestionate de computerele clasice ale prezentului. Cursa către noile orizonturi a început. Rămâne de văzut cum se vor schimba aceste orizonturi la capătul ei.

Citiți și:

O alternativă tehnologică bazată pe încredere verificabilă

Quantum computing prinde contur