Networking — September 24, 2019 at 8:05 am

Strategii de simplificare a rețelelor complexe

by

Foto: iStock

Inovațiile precum SD-WAN, Wi-Fi 6 și 5G au permis rețelelor să se dezvolte din ce în ce mai mult, dar le-au făcut și complexe. Software-ul, machine learning și automatizarea vor atenua totuși problema. Ultimii cinci ani au înregistrat mai multă inovație în rețelele decât în precedenții 30. Lucruri precum SD-WAN, multi-cloud, Wi-Fi 6, 5G, 400 Gig și edge computing sunt aproape de orice companie și organizație. În timp ce toate aceste tehnologii au permis rețelelor să facă mult mai multe ca niciodată, complexitatea lor a crescut și ea.

Inginerii de rețea se confruntă cu o realitatea aspră, în care le este încredințat să lucreze mai repede, dar și mai precis pentru a reduce timpul de oprire neplanificat. Rețelele trebuie să devină mai simple pentru a putea fi operate, ceea ce necesită de fapt mai mult inginerie de la furnizori, existând totuși o serie de strategii pentru simplificarea acestor rețele complexe.

Simplitate prin software

Prezentul merge prea mult pe teoria „hardware-ul nu contează”. Desigur, contează, în special pentru rețelele în care sarcini precum inspecția în pachete profunde, rutarea și alte funcții sunt încă cel mai bine efectuate în hardware. Cu toate acestea, controlul și gestionarea hardware-ului ar trebui să se facă în software, deoarece poate acționa ca un strat de abstractizare pentru funcțiile de bază din casetele reale.

Operații bazate pe machine learning

Rețelele generează cantități masive de date care pot fi utile pentru operarea mediului. Problema este că oamenii nu pot analiza datele suficient de rapid pentru a înțelege ce înseamnă, dar mașinile pot. Aici trebuie ca profesioniștii de rețea să fie dispuși să cedeze un anumit control computerelor. Scopul machine learning nu este să înlocuiască oamenii, ci să fie un instrument care să le permită să lucreze mai inteligent și mai repede. De exemplu, Juniper a achiziționat Mist Systems la începutul acestui an pentru a oferi Wi-Fi operațiuni bazate pe machine learning, ceea ce reprezintă un punct de plecare excelent, deoarece depanarea Wi-Fi este foarte dificilă.

Viziunea operațiunilor bazate pe o automatizare intenționată

Obiectivul pe termen lung al operațiunilor de rețea este asemănător cu o mașină auto-conducătoare în care rețeaua rulează și se asigură. Cu toate acestea, la fel ca în cazul unei mașini autonome, tehnologia nu există încă. În industria auto, există multe caracteristici de automatizare, cum ar fi asistența în parcarea paralelă și alertele de schimbare a benzii care ajută șoferii. În mod similar, inginerii de rețea pot beneficia automatizând multe dintre sarcinile banale asociate cu rularea unei rețele, cum ar fi actualizările firmware-ului, patch-urile de sistem și alte lucruri care trebuie făcute, dar nu oferă avantaje strategice.

Citește și: