Evenimente, Servicii IT — October 9, 2019 at 11:22 am

IPR-INSIGHTS se lansează în România

by

IPR-INSIGHTS și-a lansat oficial filiala sa din România pentru a oferi companiilor, în premieră pe piață, expertiză independentă față de producător, în scopul reducerii costurilor software și eliminării riscurilor legate de achiziția și managementul licențelor.

Majoritatea companiilor și organizațiilor din România plătesc pentru licențele lor software mult mai mult decât ar trebui, iar auditurile producătorilor software, din ce în ce mai frecvente, cresc riscurile și costurile legate de licențiere.

Sándor Zsoldos, CEO IPR-INSIGHTS,  a subliniat că firma pe care o conduce se adresează direct utilizatorului și a arătat că activele software sunt elemente critice ale sistemelor IT, iar managementul lor necesită cunoștințe complementare de IT, finanțe și legislație. El a adăugat că gestionarea necorespunzătoare a licențelor duce la costuri suplimentare și riscuri importante pentru companie: riscuri juridice, generate de folosirea ilegală a programelor, și riscuri financiare, cauzate de achiziții inutile sau prea scumpe de licențe software. De aceea, procedurile și tehnologiile de gestiune a activelor software (Software Asset Management – SAM) și de optimizare de licențe (Software License Optimization – SLO) sunt instrumente vitale. Potrivit unui studiu Gartner, aceste costuri legate de software pot fi optimizate chiar și cu până la 30%.

IPR2
Octavian Filip, Country Manager IPR-INSIGHTS România (stânga) și Sándor Zsoldos, CEO IPR-INSIGHTS (dreapta)

„Pe lângă reducerile semnificative de costuri care pot fi obținute prin gestionarea eficientă a software-ului la nivel de companie, amenințarea reprezentată de auditurile marilor producători de software este în continuă creștere pentru toți utilizatorii. Mai mult, adesea sublicențierea sau licențierea excesivă afectează companiile, iar administratorii IT și de licențe ai acestora sunt tot mai deschiși către managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca în Polonia, unde am lansat filiala în urmă cu patru ani, în România nu există până în prezent niciun consultant și nici soluții de gestionare a software-ului care să fie independente față de producător. Este o nișă în piață care ne oferă oportunitatea de dezvoltare și de a oferi soluții profitabile companiilor din România”, a declarat CEO-ul IPR-INSIGHTS.

El a arătat că piața SAM în lume este în creștere și este estimată să ajungă la 2,32 miliarde de dolari în 2022 față de 1,16 miliarde în 2017. Potrivit cifrelor Gartner, costurile implementării SAM la nivel mondial sunt mici în comparație cu beneficiile rezultate, în 2018 costurile SAM fiind de 1,33 miliarde dolari, iar economiile realizate astfel ridicându-se la 119 miliarde dolari. Pentru 2020, estimarea de costuri SAM este de 1,76 miliarde dolari, iar economia pentru companii de 140 miliarde dolari, a explicat el.
După lansarea cu succes a filialei din Polonia, IPR-INSIGHTS pătrunde pe a doua mare piață regională, cea din România, apreciată de Country Manager-ul Octavian Filip ca fiind cu multe similitudini cu cea poloneză și pe care nu există consultanți independenți SAM.

“Necesitatea reducerii costurilor este primul lucru pe care îl aud în discuțiile cu orice companie. Pentru acestea, rezultatul unui proiect de gestiunea a activelor software (SAM) depășește orice așteptare. Sunt extrem de încântat să putem oferi astfel de servicii din poziția de consultant independent a IPR-INSIGHTS Romania”, a declarat Octavian Filip, Country Manager IPR-INSIGHTS România.

Pentru extinderea din România au fost investiți peste 1,4 M EUR în dezvoltarea capacităților de instalare și expertiză SAM, business planul pe cinci ani prevăzând venituri de circa 1,2 milioane euro în 2024, similare cu cele realizate în Ungaria în 2017. Alte două persoane se vor alătura în curând echipei și vor lucra pe proiecte pentru clienți împreună cu cei peste 30 de consultanți din Ungaria și Polonia, a precizat Octavian Filip, planul fiind ca echipa locala să fie consolidată continuu pentru a ține pasul cu proiectele existente.

indexDespre IPR-INSIGHTS

Înființată în anul 2002 în Ungaria, IPR-INSIGHTS are o expertiză de peste 15 ani în Software Asset Management și o prezență dinamică în regiunea Europei Centrale si de Est. Compania deservește un portofoliu de peste 150 de clienți și a realizat mai mult de 550 proiecte de Software Asset Management. IPR-INSIGHTS oferă consultanță în managementul licențelor marilor furnizori de software și are clienți importanți, printre care Magyar Telekom, Vodafone, Budapest Bank, DHL, Gedeon Richter, Bank Polski, Energa, FrieslandCampina, Knorr-Bremse, etc.