Analiza — October 17, 2019 at 3:00 am

Tehnologia blockchain va fi pusă cu adevărat în valoare din 2025

by

Până în 2025, blockchain-ul public va oferi o bază fundamentală interoperabilă pentru gestionarea globală a identității descentralizate, potrivit cercetărilor Gartner. În sondajul Agendei CIO din Gartner 2019, 60% dintre CIO au spus că se așteaptă la un anumit nivel ridicat de adoptare a tehnologiilor blockchain în următorii trei ani.

Diagonal chain, a blockchain concept, gray closeupConform experților, utilizând blockchain, toate detaliile relevante vor fi înregistrate pentru posteritate, stabilind un traseu de audit, care va rezista la controlul necesar în cadrul întreprinderii și dintr-o perspectivă de reglementare.

Astfel de garanții de integritate și disponibilitate ridicată fac ca blockchain-ul să fie potrivit pentru lanțurile de aprovizionare. De exemplu, Maersk și IBM s-au asociat pe o platformă blockchain care înregistrează și urmărește operațiunile de transport în lanțurile de aprovizionare globale. Pentru comerțul globalizat al Maersk, frauda și gestionarea complexă a informațiilor reprezintă provocări considerabile.

De asemenea, Volvo folosește o blockchain pentru a urmări și verifica aprovizionarea etică a mineralelor de pământuri rare utilizate în producția de vehicule.

Prin utilizarea unui singur registru centralizat, care este considerat imuabil și disponibil tuturor părților interesate autorizate, multe obstacole sunt semnificativ reduse. Cinci dintre cele șase companii de transport maritim din lume, precum și mulți furnizori mai mici, participă acum la platforma blockchain a Maersk. Compania de logistică spune că platforma sa oferă o mai mare încredere, transparență și colaborare între lanțurile de aprovizionare și contribuie la promovarea comerțului global.

Platforma unică, partajată la Maersk este proiectată pentru a simplifica lanțul de aprovizionare și elimină necesitatea de foi de calcul și programe fără sfârșit, ușurând administrarea logistică și economisirea de bani. Abordarea distribuită și bazată pe consens în ceea ce privește validarea, protejează împotriva modificării sau adăugării tranzacțiilor frauduloase în registru. Chiar dacă un nod este compromis, încearcă să falsifice registrul digital pentru a ascunde furtul sau contrabanda de marfă, aceste acțiuni vor fi detectate și prevenite prin validarea efectuată de către alte noduri, deoarece acestea vor respinge blocuri frauduloase. Utilizarea blockchain pentru a verifica etica lanțului de aprovizionare implică, de asemenea, registrul de tranzacții al blockchain-ului, care este disponibil pe scară largă și este considerat a fi de înaltă integritate.

Implementarea a blockchain la Volvo folosește atributele de integritate și disponibilitate pe care tehnologia le oferă pentru a urmări dacă produsele din lanțul său de furnizare au fost livrate din regiuni de conflict. Totul în contextul în care falsificarea documentelor este ceva obișnuit în regiunile de conflict, astfel încât blockchain face acest proces mult mai greu, în timp ce natura transparentă a înregistrării face mult mai ușoară urmărirea călătoriei de lungă durată a transporturilor. Din nou, acest lucru reduce considerabil cheltuielile asociate cu schimbul de informații și simplifică procesul de a căuta dacă obiectele sunt furate sau adăugate în mod fals la lanțul de aprovizionare.

În sectorul public, blockchain are potențialul de a permite construirea echivalentul unui pașaport digital. Turnkey Consulting, consideră că, odată ce un individ a trecut prin procesul de a-și demonstra identitatea, această dovadă poate fi refolosită în alte situații în care este necesară identitatea. O identitate digitală le-ar permite cetățenilor să preia controlul asupra datelor și a identității lor, alegând cu cine să partajeze aceste informații și, poate mai important, cu cine nu”, și ar permite persoanelor fizice să înțeleagă și să valorifice pe deplin valoarea datelor lor personale. Iar în acest context, guvernele analizează modalitățile de implementare a blockchainului pentru a îmbunătăți eficiența.

Inițiativele bazate pe eficiență se bazează pe ideea că tranzacțiile cu mai multe părți descentralizate pot fi simplificate folosind blockchain pentru a le rezolva. Interesele guvernamentale sunt determinate în mare parte de nevoia lor de a reduce complexitatea în procesele, interacțiunile sau tranzacțiile deconectate între o varietate de organizații guvernamentale sau care implică ecosistemele publice/private mai largi.

Statele americane Vermont și Delaware, precum și Dubai, au arătat unele dintre cele mai vizibile și ambițioase eforturi în ceea ce privește utilizarea blockchain pentru organizarea înregistrărilor guvernamentale.

Apoi, având în vedere registrul distribuit al blockchain, dacă cineva încearcă să modifice datele, sistemul analizează întregul lanț, compară fiecare bloc de date din lanț și exclude orice bloc care nu se potrivește, ceea ce împiedică modificările neautorizate. Acest lucru înseamnă că este posibil să utilizați blockchain pentru a asigura integritatea sistemelor informatice critice. Mai mult, blockchain ar putea fi utilizat pentru a gestiona înregistrările DNS astfel încât modificările neautorizate ar putea fi efectuate doar de către proprietarul domeniului. Astfel, înregistrările DNS ar fi imuabile și distribuite, ceea ce le face aproape imposibil de atacat. Atacatorul ar trebui să atace toate nodurile din cauza înregistrării distribuite de blockchain.

O altă utilizare în securitatea IT se referă la stocarea descentralizată. Deoarece datele nu sunt stocate într-un singur loc, ci mai degrabă mii de noduri, specialiștii consideră că acest lucru face foarte dificil pentru un intrus să recolteze seturi de date complete.