Analiza — November 3, 2019 at 9:22 am

Căutând vinovaţii de întârzieri

by

Unele firme de analiză şi consultanţă au început să caute, dincolo de motivele obiective, vinovaţi pentru întârzierea proiectelor de transformare digitală. O astfel de firmă, Forrester Consulting, a efectuat recent, de pildă, un studiu pentru furnizorul de soluţii de operaţiuni IA Sciencelogic, în urma căruia a descoperit că multe iniţiative de transformare digitală sunt afectate în mod serios de instrumentele IT de monitorizare depăşite moral şi izolate în cadrul sistemelor.

Digitalization, Digital Transformation ConceptStudiul a descoperit că multe firme care caută să-şi îmbunătăţească şi să-şi intensifice gradul de utilizare al unor instrumente de natură transformaţională precum data analytics şi cloud continuă să se bazeze pe unelte de monitorizare IT moştenite. În vreme ce 68% din firmele care au participat la studiu au declarat că îşi extind operaţiunile IT pentru a suporta metode de afaceri precum creşterea agilităţii, doar 12% dintre ele foloseau exclusiv instrumente moderne pentru acest scop.

Conform Forrester Consulting, acele departamente IT care continuă să utilizeze instrumente moştenite se concentrează, mai degrabă, pe supravieţuire decât pe transformare. Iar asta face ca firmele care nu dispun de un cadru instalat de lucru pentru seturi de instrumente moderne să rămână deja în urmă şi să-şi afecteze serios şansele de creştere viitoare. Riscul real pentru aceste firme este de a ieşi complet de pe orbita necesară a creşterii agilităţii.

“Astfel de firme sunt sub-dotate din punct de vedere al tehnologiilor digitale şi al automatizării,” scriu autorii raportului. “Această lipsă de maturitate digitală potenţează în sens negativ natura prohibitivă a instrumentelor moştenite. Iar unele firme pur şi simplu nu pot investi în tehnologii digitale avansate deoarece seturile lor curente de instrumente IT nu suportă astfel de investiţii.”

Este adevărat că imensa complexitate a mediului de monitorizare IT generează provocări în sânul celor mai multe organizaţii IT, indiferent dacă aceste organizaţii au adoptat instrumente moderne sau au rămas loiale instrumentelor moştenite. Iar dacă această complexitate creşte dramatic de la utilizarea a 10 instrumente de monitorizare a infrastructurii şi aplicaţiilor în sus, studiul a descoperit că peste o treime din companii folosesc mai mult de 20 de astfel de instrumente, ceea ce le afectează agilitatea şi vizibilitatea.

Provocările cu care firmele se confruntă depind de seturile de instrumente de care ele dispun şi de gradul de dedicare faţă de inovaţie al furnizorilor de astfel de instrumente. Firmele care utilizează instrumente moştenite se luptă cu elementele de bază ale monitorizării. Raportul notează în acest sens că echipele IT ar putea fi prea ocupate ca să înveţe tehnologii noi şi nevoile unui mediu de monitorizare IT care să suporte arhitecturi de generaţie viitoare şi IT-ul hibrid.

Folosirea de instrumente moştenite în cadrul sistemelor IT esenţiale ar putea duce la întreruperi prelungite de servicii IT, greutăţi în descoperirea punctelor slabe din sistem şi o experienţă proastă a clienţilor. Totodată, astfel de instrumente nu sunt capabile de a suporta trecerea la medii de cloud hibrid sau la noi arhitecturi de aplicaţii cum ar fi fluxurile containerizate de lucru, microserviciile şi aplicaţiile serverless.