Aplicatii — November 6, 2019 at 5:23 am

PartnerSCAN, aplicația pentru evaluarea riscului fiscal al partenerilor de business

by

magnifying glass, scan search concept, futuristic technology background, transparent vectorDeloitte Romania lansează, în parteneriat cu Termene.ro, aplicația PartnerSCAN, care permite companiilor evaluarea partenerilor de afaceri din România din punctul de vedere al riscului fiscal. Conform legislației în materie de TVA în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potențialului de risc al furnizorilor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achizițiile de la aceștia.

Autoritatea fiscală are dreptul să refuze deducerea TVA dacă solicitantul „știa sau trebuia să știe că este implicat într-o fraudă fiscală”. Regula se aplică și în cazul unui contribuabil insuficient de precaut luat parte involuntar la o fraudă fiscală, dar care se presupune că dispunea de suficiente informații pentru a-și da seama că tranzacția face parte dintr-o fraudă fiscală.

PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput de specialiștii Deloitte în baza deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și a numeroaselor exemple din practică, datele puse la dispoziție de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituțiilor statului. Algoritmul alocă diverse punctaje unui număr de 18 indicatori relevanți pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvență, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajați, vechimea firmei. De asemenea, aplicația ia în calcul dacă asociații sau administratorii dețin aceeași calitate în firme aflate în insolvență sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

Utilizatorii PartnerSCAN introduc datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmează să fie evaluați și apoi primesc un raport ce sintetizează profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre aceștia. Raportul include explicații în funcție de gradul de risc generat de un anumit indicator și recomandări generale pentru diminuarea riscurilor. Rezultatele generate de PartnerSCAN vor fi dezbătute ulterior de client cu specialiștii Deloitte în vederea interpretării corecte și pentru a stabili împreună cea mai bună cale de acțiune.

Soluția PartnerSCAN are multiple beneficii pentru utilizator, ea reprezentând o dovadă a diligenței în verificarea partenerilor de afaceri din România, care este un element important în deducerea TVA și a cheltuielii din punctul de vedere al impozitului pe profit. Prin urmare, aplicația este un facilitator al deciziei de a intra în relație contractuală cu acei furnizori. De asemenea, poate servi drept un instrument de prevenție pentru utilizator, pentru a se asigura că nu este implicat într-o fraudă fiscală.