Expert IT — December 31, 2019 at 7:19 am

Bugetele de securitate IT sunt mai mici decât media în 45% dintre IMM-uri și în 50% dintre companiile mari

by

Elderly financial security concept vector illustrationConform statisticilor  Kaspersky IT Security Calculator, bugetele a 45% dintre IMM-uri și 50% dintre întreprinderile mari se situează sub cheltuielile medii  — care sunt de 205 de mii de dolari pentru întreprinderile mici și mijlocii și de 8 milioane de dolari pentru companiile mari. Acest lucru se întâmplă deși cheltuielile cu securitatea cibernetică au crescut cu aproximativ 9% în 2019, potrivit raportului Gartner.

Dacă știu câți bani sunt cheltuiți pentru securitatea IT în întreaga industrie, companiile pot să înțeleagă unde se situează pe piață, să își compare bugetul cu alți competitori și chiar să își îmbunătățească planificarea. Kaspersky IT Security Calculator ajută organizațiile să primească aceste informații. Este un instrument web gratuit în care managerii de securitate IT pot vizualiza bugetul mediu alocat securității cibernetice în regiunea și industria lor și pot compara aceste date cu bugetele din propria organizație.

La nivel global, bugetele de securitate IT au o dinamică pozitivă: după cum arată o serie de rapoarte ale analiștilor, acestea continuă să crească de la an la an. Sondajul Kaspersky în rândul a aproape cinci mii de organizații din întreaga lume confirmă această tendință, 70% dintre respondenți arătând că se așteaptă ca bugetul lor de securitate IT să crească în următorii trei ani.
Cu toate acestea, statisticile rezultate din utilizarea Kaspersky IT Security Calculator în perioada octombrie 2018-2019 au relevat faptul că unele companii nu țin pasul cu această tendință, deoarece cheltuielile lor de securitate IT sunt mai mici decât media. Acest lucru este observat în 45% dintre calculele pentru IMM-uri și 50% pentru utilizatorii din întreprinderile mari.
Per total, bugetele pentru IMM-uri au fost revizuite mai mult (46%) decât cele pentru companii mari (38%) și companii foarte mici (16%). Pentru întreprinderile mici și mijlocii, problema bugetului poate fi și mai complicată: nu este vorba doar de bani, ci și de alinierea procesului de planificare bugetară. Poate fi provocator din cauza cerințelor în materie de resurse umane și expertiză privind riscurile de securitate cibernetică relevante și metodele de protecție pentru diferite servicii din cadrul companiei.

„Planificarea bugetului este un proces foarte important pentru companii, deoarece investițiile adecvate pregătesc o companie pentru a face față provocărilor și amenințărilor curente de securitate cibernetică. Poate fi, însă, o sarcină complexă care necesită o bună înțelegere a nevoilor companiilor  în ceea ce privește securitatea cibernetică, modalitatea de abordare și costurile”, explică Sergey Martsynkyan, Head of B2B Product Marketing, Kaspersky. „La Kaspersky încercăm să le oferim organizațiilor informații care să le ajute în acest proces. Împreună cu raportul privind datele economice ale securității IT pe care îl pregătim anual, IT Security Calculator oferă o imagine asupra cheltuielilor medii de securitate cibernetică, precum și asupra amenințărilor specifice și sfaturi privind măsurile de protecție”.

Site-ul Kaspersky IT Security Calculator cu statistici privind amenințările și protecția recomandată, este disponibil aici.