Evenimente, NEW TECHNOLOGY — January 14, 2020 at 3:47 pm

Sunet profund fără difuzor

by

01-14-2020-speakerless-immersive-sound-photo-2La CES 2020 din Las Vegas, compania de tehnologie Continental și specialistul audio Sennheiser au prezentat un sistem audio fără boxe pentru interiorul vehiculului. Sistemul unic umple interiorul mașinii cu un sunet uluitor de real. Cei doi parteneri integrează tehnologia audio AMBEO 3D patentată de Sennheiser cu sistemul Ac2ated Sound al Continental.

Conceptul inovativ al Continental abandonează cu totul tehnologia convențională a difuzoarelor și folosește suprafețe selective din interiorul vehiculului pentru a produce sunet. Combinat cu AMBEO Mobility de la Sennheiser, conceptul realizează o reproducere a sunetului 3D, care învelește pasagerii într-un peisaj sonor incredibil de detaliat și viu și, de asemenea, le oferă posibilitatea de a se bucura la maxim de divertisment în mașină. În comparație cu sistemele audio convenționale, Ac2ated Sound permite o reducere a greutății și a spațiului de până la 90%.

În acest fel, sistemul nu numai că produce cea mai înaltă calitate audio, dar este perfect adecvat și pentru vehiculele electrice, unde economia de spațiu și greutate este o prioritate ridicată.

Transformarea vehiculului într-un instrument
Inspirate de tehnologia instrumentelor clasice cu coarde, care folosesc corpul lor de lemn ca o cameră de rezonanță, actuatoarele dezvoltate special excită suprafețe specifice din interiorul vehiculului. Rezultatul este o experiență sonoră extrem de naturală pentru pasageri, care se simt ca și cum ar sta într-o sală de concerte înconjurată de sunet. În plus, în comparație cu sistemele de difuzoare convenționale, soluția audio are o greutate mult mai mică și un volum redus semnificativ. Alcătuite dintr-o multitudine de componente, sistemele audio convenționale cântăresc până la 40 de kilograme. Folosind suprafețele deja existente, Ac2ated Sound este în mod clar mai eficient în economisirea de spațiu. Obține o reducere între 75 și 90% comparativ cu sistemele convenționale existente pe piață.

În același timp, tehnologia audio invizibilă oferă designerilor și producătorilor vehiculului libertatea de a face mai mult cu interiorul unui automobil, întrucât nu mai trebuie să țină cont de fețele mari de difuzoare care ocupă un spațiu valoros. Cu Ac2ated Sound, multe componente sunt inutile, deoarece suprafețele din vehicul vibrează la fel ca diafragmele difuzoarelor. Actuatoarele determină vibrația componentelor, cum ar fi garnitura A-pilon, garnitura ușii, căptușeala acoperișului, astfel încât să emită sunet în diferite intervale de frecvență.

Continental și Sennheiser și-au prezentat sistemul audio futurist într-o expoziție privată la CES 2020, unde vizitatorii au experimentat modul în care sistemul răspunde la provocările viitoarei generații de vehicule, prin reducerea greutății și economisirea spațiului fără sacrificarea calității sunetului.