Bizpoint — January 27, 2020 at 7:09 am

Mediul cloud ca sursă majoră de venituri

by

elegant woman with cloud head sheltering herself from the rain with umbrellaUltimele cifre trimestriale raportate de IBM arată că, în condiţiile găsirii unei soluţii corecte, mediul cloud poate deja deveni sursa principală de obţinere venituri pentru o companie de tehnologie cu spectru larg de acţiune, dar dedicată. Practic, cifrele raportate cu câteva zile în urmă de “Marele Albastru” arată o creştere suprinzător de mare a veniturilor trimestriale, ajutată de creşteri solide ale zonei de furnizare de servicii de cloud computing.

Ca urmare a cifrelor raportate, cursul acţiunilor IBM a crescut cu peste patru procente pe piaţa de capital. Firma a raportat o creştere trimestrială de 21% a veniturilor din cloud, care au ajuns la aproape 7 miliarde USD. În urma acestei creşteri, profitul pe acţiune raportat a ajuns la cel puţin 13,35 USD, mai mare decât cel estimat de analişti, de 13,29 USD. Rata profituluiu brut a cunoscut şi ea o creştere trimestrială solidă, de peste 50%, însemnând cea mai mare creştere din ultimii zece ani de existenţă ai companiei.

Segmentul cloud şi cognitive computing a înregistrat o creştere de venituri de aproape 9%, ajungând la 7,2 miliarde USD în trimestrul patru al anului fiscal. Aici au fost încadrate şi veniturile obţinute din divizia Red Hat, achiziţia pe care IBM a efectuat-o anul trecut contra sumei de 34 miliarde USD. Nu toate segmentele de afaceri au înregistrat însă aceleaşi creşteri.

Segmentul de servicii globale tehnologice, de pildă (segment care include şi divizia de centre de date) a raportat o scădere a veniturilor de aproape 5% (un nivel de aproape 7 miliarde USD) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte veniturile globale, acestea au crescut nesemnificativ, cu 0,1%, ajungând la aproape 22 miliarde USD, însă reprezintă prima creştere reală după mai bine de un an şi jumătate de stagnare sau chiar de scădere.