Enterprise Software, Expert IT — February 21, 2020 at 8:12 am

Cum vor evolua soluțiile ERP în 2020

by

ERP, enterprise resource planning. Productivity and improvement. Concept table with people, letters and icons. Flat vector illustration on white background.Atât furnizorii cât şi analiştii s-au întrecut  în previziuni asupra modului în care soluţiile ERP vor evolua în acest an. Care sunt tendinţele globale, cum se reflecta local? Am făcut o sinteză la cele mai reprezentative previziuni şi iată concluziile:

Ultraconectivitate, toate echipamentele exportă date
Majoritatea lucrurilor din jurul nostru au căpătat deja un nivel primar de inteligenţă, captează şi exportă date. Internet of Things (IoT) este deja pe piaţă, miliarde de dispozitive sunt conectate, iar asocierea cu sisteme ERP va deveni tot mai frecventă.
Principalul avantaj este că din această fuziune, în sistemele ERP vor intra tot mai multe date şi vor putea genera tot mai multe informaţii de valoare. Deja integrăm în SAP Business One date de la cele mai diverse echipamente de producţie (maşini şi utilaje, benzi transportoare, cântare, scannere etc) iar opţiunile vor fi tot mai numeroase. Imaginea de ansamblu asupra organizaţiei pe care ERP-ul o oferă, va devenit tot mai relevantă şi la o rezoluţie tot mai bună. Beneficiarii, indiferent de verticală, îşi vor putea organiza, planifica şi evalua mult mai bine activitatea, vor fi mai proactivi şi vor putea opera schimbări de business la nivel „microscopic”.

Hyperautomatizare prin roboți software
Termenul a fost introdus pe piaţa de Gartner în 2019 şi reprezintă democratizarea accesului la automatizate. Hyperautomatizarea este strâns legată de tehnologia RPA (Robotic Process Automation) şi este căutată/dorită în toate domeniile de activitate, unde sarcinile manuale şi repetitive au devenit o povară pentru angajaţi. Asocierea ERP-RPA este tot mai cerută de clienţi şi justificată de rezultatele economice. Câştigul de timp şi acurateţe este surprinzător de mare, iar amortizarea investiţiei  mult peste aşteptări. De ce să integrezi prin cod şi conectori aplicații diferite, când un robot software poate combina datele din două sisteme într-un mod rapid şi flexibil. Fluxuri de lucru, rapoarte, schimb de informatii… totul devine mai simplu cu roboţii software care lucrează în sisteme ERP. Tendința pe termen mediu este ca solutiile ERP să aibă încorporate module RPA, incluse nativ în aplicația standard.

Mobilitate generală, business oricând şi de oriunde
În anii trecuţi, mobilitatea era doar o funcţionalitate extra a unui sistem ERP. Astăzi, mobilitatea este un principiu de bază în logica unui sistem informatic de gestiune. Nu mai este vorba despre accesul mobil la date ci despre capacitatea de a face business oricând şi de oriunde. Indiferent dacă vorbim de echipe cu activitate de teren sau de angajaţi din front-office/back-office mobilitatea este o condiţie sine qua non, dincolo de sistemul de operare sau marca dispozitivului. Mobilitatea aduce atât acces la date cât şi capacitatea de a captura şi produce date, oriunde s-ar afla angajatul, generează comunicarea în timp real şi face ca procesele de business să devină mai fluente. Deciziile de business sunt astfel mult mai informate eficiente.

Inteligenţă Artificială, viteza mare de lucru şi agilitate
Adăugarea unui nivel de Inteligenţă Artificială în aplicaţiile de business a început de câţiva ani, însă presupunea addon-uri sau aplicaţii terţe.
2020 face pasul către adăugarea de funcţionalităţi native AI în sistemele ERP, pentru care a apărut un acronim nou iERP. Soluţiile ERP inteligente vin în întâmpinarea utilizatorului intuind informaţiile de care aceste are nevoie, propunând noi fluxuri de lucru, reducând numărul erorilor şi accelerând procesele. Utilizatorii vor deveni mai creativi şi se vor concentra cu precădere pe aspectele decizionale ale muncii lor. Sistemele iERP au capacitatea să analizeze datele din perspective multiple şi să găsească sensuri noi. Vor duce în timp la creşterea considerabilă a vitezei de lucru şi a agilităţii.

Cloud Computing, peste tot, dar nu pentru toţi
Pare desuet să vorbim despre cloud ca tendinţă, dar în 2020, piaţa va înţelege că, din multe considerente, cloud-ul este peste tot, dar nu pentru toţi.
Soluţiile livrate din cloud îşi păstrează avantajele primare: implementare rapidă, investiţii zero în hardware, cost lunar previzibil, actualizare constantă, scalabilitate. Antreprenorii le cunosc deja şi le analizează. Pe de altă parte, cloudul nu este potrivit în orice scenariu. Pentru companiile care au nevoie de customizări avansate, integrări cu aplicatii terţe, multiple addon-uri şi un nivel ridicat de confidenţialitate/securitate a datelor, implementarea on premises ramane cea mai bună alegere. Dacă există deja o infrastructura IT funcţională, pe termen lung costul total al utilizarii solutiei (TCO – Total Cost of Ownership) poate fi mai bun.

De reţinut:
• Ultraconectivitate- sistemele ERP preiau date de la tot mai multe utilaje şi echipamente
• Hyperautomatizare – robotii software pot elimina orice sarcina repetitivă                                                                                                                          • Mobilitate – business oricând şi de oriunde                                                                                                                                                                         • Inteligenţă Artificială – sistemele devin proactive şi oferă perspective noi                                                                                                                         • Cloud Computing, peste tot, dar nu pentru toţi

România, ca piaţă, nu este în primul val de adopţie al noilor tehnologii, deşi există companii cu viziune. Cei mai mulţi antreprenori aşteaptă validarea unor direcţii înainte să investească. Toate elementele tehnologice amintite anterior: ultraconectivitate, hyperautomatizare, mobilitate, cloud, AI, sunt deja în exploatare şi dau rezultate. Pe termen scurt, tehnologia poate deveni un avantaj competitiv, atâta vreme cât este implementată şi exploatată eficient. Dacă veţi urmări evoluţia economică a liderilor din cele mai diverse sectoare de activitate, veţi observa că sunt companii care investesc în mod constant în tehnologie.

Mai multe detalii pe www.sysinconsult.ro