Cloud Computing / Edge, Internet/Telecom — April 22, 2020 at 11:55 am

Ambiţii mari ajunse la îndeplinire

by

Cloud computing technologyConform presei internaţionale, odată cu completarea proiectelor din Albania, Vodafone, unul din cei mai mari operatori telecom de pe continentul european, şi-a dus la îndeplinire ambiţia de a fi primul operator care să construiască o arhitectură de reţea digitală peste întreaga regiune europeană, cuprinzând 21 de pieţe locale.

Motivul din spatele acestei ambiţii, conform comunicatelor firmei, a constat în dorinţa de a opera o reţea fiabilă şi agilă, care să fie actualizată mai eficient pentru a menţine calitatea acoperirii semnalului. Iar impulsul de a finaliza mai rapid acest proiect a fost dat de nevoia clienţilor Vodafone de a se baza pe operatorul telecom în situaţii critice de conectivitate şi de servicii de comunicaţii în timpul pandemiei de coronavirus.

Construit şi implementat în parteneriat cu VMware, unul din cei mai mari furnizori de software pentru infrastructuri virtuale, proiectul va permite celor de la Vodafone să proiecteze, construiască, testeze şi implementeze funcţiuni de generaţie următoare în reţea în mod mai sigur, cu o viteză estimată de realizare a modificărilor a fi cu 40% mai mare. În plus, oficialii Vodafone susţin că automatizarea noii infrastructuri va contribui la limitarea necesarului de intervenţie umană pentru operarea şi mentenanţa reţelelor.

Conform VMware, platforma telco cloud folosită în acest proiect este proiectată pentru a permite operatorilor telecom să furnizeze servicii virtualizate de reţea. Capabilităţile platformei permit furnizorilor de servicii telecom să accelereze timpii de lansare şi implementare servicii noi, să fluidizeze fluxurile de operaţiuni, să reducă costurile de infrastructură de reţea şi să implementeze modele elastice de afaceri pentru fluxurile de comunicaţii.

Infrastructura VMware este implementată de Vodafone în peste 57 de locaţii din Europa şi în 25 de locaţii din Africa, Asia şi Oceania. Bazată pe cloud, ea suportă platforme de voce, date şi servicii cu peste 900 de funcţii de reţea virtuală. Vodafone susţine că aproape jumătate din nodurile cheie de reţea ale operatorului, care furnizează servicii de voce şi date, utilizează vCloud NFV, platforma de infrastructură vituală de la VMware.

Shekar Ayyar, executive vice-president şi general manager telco şi edge cloud la VMware, a declarat într-un comunicat de presă că mai mulţi furnizori mari de servicii telecom, precum Vodafone, au început să adopte infratructuri telco în cloud pentru a furniza apliaţii şi servicii de generaţie următoare. “Colaborarea de succes dintre companiile noastre se vede prin rezultatele excelente pe care Vodafone le înregistrează de când a intrat pe calea transformării digitale”, a adăugat el.