Cloud Computing / Edge — February 9, 2016 at 1:55 pm

The cloud company

by

oracleUna din cele mai mari companii de tehnologie din lume, Oracle, a limpezit recent, în cadrul evenimentului Oracle Cloud Day, planurile sale legate de promovarea cloud-ului ca tehnologie de lucru pentru companiile de toate dimensiunile. 

Faptul că Oracle apasă de ani buni pe pedala cloud nu constituie o noutate pentru nimeni. Fondată în esenţă ca furnizoare de soluţii de baze de date şi de afaceri, Oracle a lansat cu câţiva ani în urmă şi o soluţie de baze de date proiectată special pentru mediul cloud. Noutatea din acest an este legată de orientarea strategică a gigantului american către a deveni un furnizor de servicii universal pentru toate dimensiunile de clienţi şi toate geografiile.

Este şi motivul pentru care, în cadrul evenimentului, oficialii companiei au vorbit despre aşa-numitele “pachete de servicii” dedicate clienţilor existenţi şi potenţiali. Deosebirea faţă de pachetele clasice de soluţii constă în faptul că noua ofertă nu mai este structurată pe felii clare definite de caracteristici şi de preţ, ca în cazul soluţiilor instalate la sediul clientului, ci vine la pachet cu consultanţa oferită de specialiştii companiei. Practic, este vorba despre o strategie de atragere a cât mai multor clienţi, indiferent de dimensiunea acestora, în ecosistemul Oracle, de data asta prin intermediul serviciilor dedicate, cum ar fi Platform-as-a-Service sau Software-as-a-Service.

Aşa cum declara unul din oficiali cu ocazia evenimentului, noua strategie nu reprezintă în niciun caz o renunţare la politica tradiţională Oracle de promovare a instalărilor de soluţii software complete la sediile clienţilor. Ea vine mai degrabă ca o adaptare la modificările cererii de pe piaţă, în sensul în care sunt tot mai puţini clienţii de mari dimensiuni care îşi pot permite să investească sume mari de bani în instalarea de soluţii complete Oracle.
Conform anunţurilor făcute cu ocazia evenimentului, Oracle este pregătită să acopere, sub formă de serviciu, orice gamă de nevoi ale companiilor client. Propunerea companiei legată de oferta de astfel de servicii este legată de folosirea cloud-ului public Oracle şi al celui hibrid în cazul în care potenţialul client are deja instalat un cloud privat sau preferă să utilizeze aşa ceva pentru anumite tipuri de servicii.

Deocamdată o astfel de ofertă este acoperită, cel puţin pentru regiunea în care se află România, de centrele de date deţinute de Oracle în diverse locuri din lume. Niciun oficial nu a putut preciza dacă şi când firma va lucra în acest sens cu ajutorul unor parteneri care dispun deja de astfel de centre de date şi pot oferi astfel de servicii în România. Iar un asemenea detaliu ar reprezenta ceva extrem de important pentru ţara noastră, deoarece o astfel de soluţie de afaceri ar reprezenta, în opinia mea, adevăratul impuls de care România are nevoie pentru trecerea mai rapidă la adoptarea de servicii tehnologice, cu toate avantajele deja dezbătute pe larg în ultimii ani.

de Bogdan Marchidanu