Networking — February 13, 2016 at 5:52 pm

Cum pot clienţii dumneavoastră IT să fructifice puterea IoT pentru sistemele de control acces

by

Internet SecurityFenomenul Internet of Things (IoT) şi interconectivitatea au un impact semnificativ asupra industriei de securitate. Iar efectul cel mai puternic este resimţit de sistemele de control al accesului.

Actualmente se petrece o schimbare majoră, în sensul că soluţiile de control acces în reţea nu mai sunt discrete şi separate de alte sisteme de securitate şi non-securitate şi de sursele de date. Ca şi tehnologie open-source, controlul accesului dispune de capacitatea de a se integra cu sistemele de supraveghere parcări, video, de control al timpului şi al numărului de oameni, cu sistemele de management al identităţii şi cu o mare varietate de alte surse de date, şi poate, mai departe, furniza şi disemina date în scopul întăririi sistemului fizic global de securitate. Din punct de vedere al utilizatorului, interconectivitatea acestor sisteme avansate poate îmbunătăţi acurateţea, nivelul de răspuns şi de automatizare ale sistemului, astfel ajungându-se la un control al accesului mai puternic şi mai eficient, incluzând aici evaluarea şi performanţele politicilor şi procedurilor de securitate.

Spre deosebire de sistemele proprietare, de sine stătătoare, interoperabilitatea sistemelor avansate de control al accesului aduce la lumină forţa IoT. Mai jos sunt câteva exemple:

Scalabilitate. Multe din soluţiile actuale de control al accesului sunt proiectate să fie compatibile cu sistemele moştenite din trecut şi, de asemenea, să ofere capacitatea de creştere şi extindere rapidă pe măsură ce nevoile evoluează. Astfel se asigură faptul că investiţiile trecute şi curente ale organizaţiilor vor continua să ofere inovaţie şi funcţionalităţi avansate în viitor. Cu noile soluţii software de control al accesului, chiar şi sistemele care cuprind clădiri separate din locaţii diferite pot fi eficient actualizate.
Automatizare. Integrarea sistemelor permite ca datele de cele mai diferite forme să fie aduse într-un centru de comandă, unde personalul le poate aplica funcţii de fotografiere şi/sau etichetare, putând, în acelaşi timp, monitoriza diversele facilităţi din cadrul reţelei de control al accesului. Prin comparaţie cu gestionarea unor soluţii şi sisteme multiple, această abordare simplifică în mod semnificatib procesul, eficientizând operaţiunile şi munca personalului de specialitate, şi oferind organizaţiilor potenţiale economii semnificative de bani cu costurile personalului.
Standardizare. Standardele şi specificaţiile de bază fac posibil ca utilizatorii finali să aleagă tehnologia folosită din rândul unor mărci diferite, fără a sacrifica funcţionalitatea unor dispozitive. Arhitectura deschisă a sistemelor avansate de control al accesului va permite acestor sisteme să se integreze cu alte tipuri de dispozitive dincolo de partea de securitate fizică – cum ar fi, de exemplu, cazul cu orele de lucru şi prezenţa la program sau cu orele facturabile. Aplicaţiile de acest gen pot include cabine cu instrumente de acces în cadrul centrelor de reparaţii auto, verificarea timpului petrecut cu reparaţiile pentru echipele de mentenanţă de la sol, urmărirea comportamentală sau a uzurii, şi aşa mai departe.
Analiză predictivă. Soluţiile de control al accesului joacă un rol critic în modelul emergent de analiză predictivă, aducând o contribuţie semnificativă la operaţiunile curente de afaceri şi la planificarea de securitate prin intermediul integrării cu reţelele de date. De exemplu, analiza predictivă corelează date şi furnizează alerte atunci când un eveniment e pe cale să se petreacă, oferind un tablou mai cuprinzător al situaţiei, împreună cu conştientizare de context, în scopul de a ajuta personalul de securitate să diminueze sau chiar să evite un risc sau o ameninţare potenţială.
Răspuns la incidente. Întreprinderea interconectată permite sistemelor, cum sunt cele de supraveghere video şi de control al accesului, să lucreze împreună pentru un nivel mai mare de siguranţă şi de securitate. Incidentele pot fi detectate mai rapid, iar informaţia poate fi corelată şi prioritizată pentru a se permite trecerea mai rapidă şi mai eficientă la acţiune de către personalul responsabil cu răspunsul la incidente. De exemplu, dacă este detectată o pătrundere neautorizată, un administrator poate fi alertat asupra evenimentului şi poate vizualiza locaţia respectivă în timp real pentru un răspuns mai rapid.

Utilizările potenţiale ale sistemelor avansate de control al accesului sunt limitate doar de imaginaţie, ajutând utilizatorii finali şi profesioniştii în domeniul securităţii să implementeze soluţii cu adevărat inovatoare, care să întărească pe mai departe valoarea controlului accesului în epoca Internet of Things.