Cloud Computing / Edge — July 14, 2025 at 6:16 pm

Fiecare milisecundă contează. Top industrii unde latența rețelei costă scump

by

La începutul anului, China a stabilit un nou record prin lansarea comercială a primei rețele 10G broadband din lume, care atinge o viteză de descărcare de 9.834 Mbps, păstrând latență extrem de scăzută, de doar 3 milisecunde. Pentru comparație, potrivit unui studiu nPerf, în 2024, operatorii de Internet fix din România înregistrau valori medii de latență cuprinse între 22,61 și 32,35 milisecunde. Această evoluție accelerată a infrastructurii IT arată cât de importantă a devenit latența rețelei pentru business-urile digitale.

m247

La M247 Global, înțelegem că latența rețelei poate fi o problemă costisitoare. De aceea le oferim clienților noștri o rețea edge avansată, cu peste 55 de puncte de prezență (PoPs) la nivel global, asigurând conectivitate de mare viteză și latență redusă printr-o infrastructură de tip backbone de 10–100 Gbps.

Latența – adică întârzierea care apare în procesul de transmitere a datelor între două puncte ale rețelei – a devenit un factor real de competitivitate. În finanțe, gaming, streaming, e-commerce, sănătate, servicii cloud și alte aplicații în timp real, diferențele de câteva milisecunde se pot traduce în pierderea clienților, oportunități ratate, costuri semnificative sau chiar probleme de securitate sau legale. Peste un sfert dintre companiile globale (28%) au pierdut până la 5 milioane de dolari din cauza întreruperilor și a performanței slabe a rețelei, aproape la fel de multe depășind deja acest prag. Nu e de mirare că rețeaua și conectivitatea au urcat pe lista de priorități în boardroom: 43% dintre companii susțin că vor investi masiv în această zonă, în următoarele 12 luni, potrivit raportului International Data Corporation (IDC), „Enterprise Horizons 2025”.

Tocmai pentru a aduce aceste servicii cât mai aproape de utilizatorii finali și a reduce impactul latenței, a fost construită rețeaua globală M247, care dispune de peste 55 de puncte de prezență (Points of Presence – PoP) și conexiuni directe cu principalele Internet Exchange Points (IXP-uri). Aceasta asigură livrarea rapidă și fiabilă a datelor, scalabilitate globală și performanță constantă pentru aplicațiile critice ale clienților, indiferent de locație.

Care sunt industriile cele mai afectate latența rețelei?

#1 Financiar-bancar

În finanțe, latența ridicată poate însemna pierderi majore dacă ordinele de cumpărare/vânzare ajung mai târziu decât ale competitorilor, de exemplu în tranzacțiile de tip high-frequency trading (HFT). Aceasta duce și la executarea întârziată a ordinelor la prețuri nefavorabile, și la decizii bazate pe date de piață învechite. Pierderea sincronizării între sisteme poate genera erori de procesare, dublări de ordine, raportări incorecte sau neconformități cu reglementările. Pot apărea și probleme de audit, inconsistențe între datele afișate, înregistrate și executate dar și degradarea experienței și încrederii utilizatorului în aplicațiile financiare (mobile banking, trading retail sau crypto).

Un exemplu este Coinbase, una dintre cele mai mari platforme online pentru cumpărarea, vânzarea și tranzacționarea criptomonedelor, care a anunțat pe 14 ianuarie 2025 că investighează întârzieri la transferul Ripple (XRP). Probleme similare au afectat Stellar (XLM) pe 10 ianuarie și alte funcționalități pe 9 ianuarie – toate fiind rezolvate rapid (90 de minute, respectiv două ore) pentru a minimiza impactul asupra clienților.

#2 Sănătate

Încă din 2011, în România există o rețea de telemedicină de urgență, extinsă în numeroase spitale din țară, care permite inclusiv monitorizarea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților prin aparatură dedicată. Problemele de network latency în cazul sistemelor și rețelelor de acest tip pot întârzia transmiterea datelor medicale în timp real, ceea ce duce la întârzierea deciziilor critice și a intervențiilor medicale urgente. În consultațiile de la distanță, latența ridicată afectează calitatea comunicării video și audio între medic și pacient, ducând la pierderea de informații vitale. Latența poate genera erori grave în procedurile chirurgicale asistate robotic sau alte intervenții ghidate digital, poate afecta sistemele de alertare automată, dar și sincronizarea între diferitele sisteme informatice medicale.

#3 E-commerce

Studiile din ultimul deceniu arată clar: cu cât vizitatorii așteaptă mai mult pe un site de e-commerce, cu atât scad șansele să finalizeze o achiziție și să aprecieze brandul. Într-un articol anterior am văzut că Google recomandă în 2025, un timp optim de încărcare a paginii de sub 2 secunde pentru site-urile e-commerce.

Însă dincolo de frustrarea clienților, network latency provoacă și întârzieri în procesarea comenzilor și probleme de sincronizare a stocurilor și a prețurilor. Aceastea duc la afișarea de informații eronate către clienți și reclamații, sau chiar la probleme legale. Să ne amintim de momentul din 2014, când eMag a vândut din greșeală 730 produse, precum smartphone-uri sau televizoare Full HD, la prețuri de până în 8 lei, înregistrând pierderi totale de peste 1,15 milioane de lei. Deși în acest caz problema a fost o eroare umană, latența poate provoca probleme și pagube similare (vezi incidentul Amazon Prime Day din 2018. În plus, latența afectează funcționarea serviciilor de chat live/suport clienți, precum și a sistemelor de recomandare și personalizare, scăzând calitatea generală a serviciilor.

#4 Streaming

Problemele de network latency în domeniul de streaming – fie live (evenimente sportive sau webinarii), sau/și prin platforme precum Netflix sau HBO Max – provoacă decalaje, întreruperi în fluxul audio-video sau chiar desincronizarea audio-video. Anumite platforme reduc calitatea imaginii și a sunetului pentru a compensa delay-ul. În streamingul interactiv (show-uri de divertisment și emisiuni TV live, streaming educațional, licitații în timp real sau pariuri online) latența ridicată cauzează întârzieri în reacții și afișarea întârziată a mesajelor sau rezultatelor, ceea ce poate duce la pierderi financiare sau chiar probleme legale. Netflix a fost chiar dat în judecată de un abonat, din cauza problemelor tehnice (desincronizări ale transmisiei, îngheţarea imaginii) întâmpinate la transmisia live a unui meci de box dintre Mike Tyson şi Jake Paul.

#5. Gaming

În gaming apar probleme majore precum lag-ul (întârzierea dintre acțiunea jucătorului și ce se întâmplă în joc), desincronizarea (desync: jucătorii văd situații diferite în joc, comenzile sunt înregistrate cu întârziere/incorect etc.) sau rubberbanding-ul (readucerea personajului într-o poziție anterioară din cauza lag-ului). Latența mare poate face deci diferența între câștig și pierdere în jocurile multiplayer online. Nu de mirare că 78% dintre gameri abandonează jocul din cauza problemelor de latență (rage-quitting), dat fiind că 95% dintre jucători întâmpină astfel de probleme în timpul jocului, potrivit unui studiu realizat de Liquid Web.

M247 Global Network, partener strategic în optimizarea network latency

Pentru companiile care se confruntă cu probleme cauzate de latența rețelei, M247 Global oferă soluții personalizabile integrate, care asigură performanță ridicată și fiabilitate maximă. M247 Global operează o rețea edge cu peste 55 de puncte de prezență (PoPs) la nivel mondial, oferind conectivitate de mare viteză și latență redusă prin rețele backbone de 10–100 Gbps. Această infrastructură asigură performanță fără întreruperi pentru companiile care au nevoie de soluții IP Transit rapide și fiabile, cu viteze de până la 100 Gbps în 32 de orașe internaționale din 27 de țări.
Cu M247 Global, serviciile tale digitale sunt livrate din cel mai apropiat punct față de utilizatorul final.

Operând centre de date de clasă enterprise, cu servere dedicate și facilități Tier 3+, M247 pune la dispoziție servicii de colocare și transport date ideale pentru aplicații critice. Conectivitatea MPLS IPVPN asigură un schimb privat și rapid de date între mai multe locații, reducând costurile operaționale și optimizând fluxurile de lucru. Pe lângă acestea, monitorizarea proactivă 24/7 și vizibilitatea în timp real permit detectarea și rezolvarea promptă a oricăror probleme, menținând astfel performanța optimă a rețelei.

M247 îți oferă soluții de rețea gestionate integral (fully managed), care reduc povara operațională și asigură o funcționare stabilă și performantă a infrastructurii IT. Pentru mai multe detalii, contactează-ne la sales@m247.eu.