Big Data&Analytics — February 1, 2016 at 5:30 pm

Nou sistem IBM de prognozare solară și eoliană

by

ibm-hyrefSoluţia avansată combină big data analytics şi tehnologie de modelare meteo pentru a indica capacitatea individuală a turbinelor eoliene

Aceasta va permite centralelor să integreze o cantitate mai mare de energie regenerabilă în reţeaua de energie electrică, ajutând la reducerea emisiei de carbon şi îmbunătăţind, în acelaşi timp, în mod semnificativ energia alternativă pentru consumatori şi companii.

Soluţia numită “Hybrid Renewable Energy Forecasting” (HyRef), utilizează capabilităţi de modelare a prognozei meteo, tehnologii avansate de imagistică a norilor şi camere de scanare a cerului pentru a monitoriza mişcările norilor, în timp ce senzorii de pe turbine monitorizează viteza, direcţia şi temperatura vântului. Atunci când sunt utilizate împreună cu tehnologie analytics, soluția bazată pe asimilare de date poate realiza prognoze meteorologice locale foarte exacte în cadrul unui parc eolian, cu până la o lună în avans, sau la fiecare 15 minute.

Prin intermediul previziunilor meteorologice locale, HyRef poate prevede performanţa individuală a fiecărei turbine eoliene şi cantitatea de energie regenerabilă produsă. Acest nivel de percepţie va permite instituţiilor să gestioneze mai bine natura variabila a energiei eoliene şi solare, precum şi să obţină o statistică mai precisă asupra cantităţii de energie electrică care poate fi redirecţionată sau stocată în reţelele electrice. De asemenea, companiile de energie electrică vor integra usor alte resurse convenţionale, precum cărbunii şi gazul natural.

Soluţia Hybrid Renewable Energy Forecaster reprezintă progresul tehnologiei de modelare meteo, rezultat dintr-o altă inovaţie remarcabilă: Deep Thunder. Dezvoltat de IBM, Deep Thunder asigură o rezoluţie de înaltă performanţă, mini-prognoze meteo pentru regiuni de mici dimensiuni – pornind de la o zonă metropolitană, până la un stat întreg – oferind informaţii precise la nivel de kilometru pătrat. Atunci când sunt utilizate date business, acesta poate ajuta companiile şi guvernele să creeze servicii dedicate, să modifice traseul şi să implementeze echipamentul – pentru a minimaliza efectele evenimentelor meteorologice majore prin reducerea costurilor, îmbunătăţirea serviciilor şi chiar prin salvarea de vieţi.