COMUNICATE — April 16, 2024 at 10:54 am

CA al Electromontaj Carpați SA Sibiu încearcă să creeze prejudicii societății

by

Consiliul de Administrație al Electromontaj Carpați SA Sibiu, o companie cu o cifră de afaceri de 10 milioane € în 2022 și contracte cu giganții Transelectrica, Hidroelectrica și Electrica, a solicitat inițierea procedurii de insolvență, deși situația financiară a societății nu impune o astfel de soluție.

UntitledElectromontaj Carpați SA Sibiu este unul din constructorii importanți ai Sistemului Energetic Naţional al României, cu o activitate neîntreruptă de 70 de ani în domeniul energiei electice, fiind una dintre primele 5-6 companii de talie mijlocie din țară din punct de vedere al cifrei de afaceri și profitului. Cu o cotă de piață de 50,6% în Sibiu, locul 1 în regiune, și locul 14 în țară, Electromontaj Carpați SA are ca principali clienți companii precum Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica și numeroase administrații locale, ceea ce demonstrează impactul pe care societatea îl are în economia României.

Riscul ca Electromontaj Carpați SA să intre în insolvență este calculat ca fiind 0%, potrivit unei analize realizate de risco.ro, în condițiile în care societatea are o situație financiară stabilă și un rating financiar foarte bun, ceea ce înseamnă o capacitate ridicată de a-și achita obligațiile financiare.

În acest context financiar extrem de stabil, este evident că decizia administratorilor societății de a depune, joi, la Tribunalul Sibiu, o cerere de intrare în insolvență reprezintă un act de rea credință de natură a aduce prejudicii noului acționar majoritar al Electromontaj Carpați SA, firma Grampet Logistics, parte a GRAMPET Group.

După achiziția a 70% din pachetul de acțiuni al Electromontaj Carpați S.A. de către Grampet Logistics, administratorii firmei din Sibiu au inițiat, în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, o serie de acțiuni care conțin elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave prevăzute de art. 295 și 309 Cod Penal, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave prevăzut de art. 297 și 309 Cod Penal și chiar uzurparea funcției cu consecințe deosebit de grave prevăzută de art. 300 și 309 Cod Penal.

Astfel, aceștia au:
• ipotecat bunuri ale societății în interesul fostului acționar, fără niciun beneficiu pentru societate;
• încercat să cumpere o creanță asupra fostului acționar la valoare nominală, urmând să renunțe la încasarea ei, deși fostul acționar este în insolvență, fiind de notorietate că o creanță asupra unei societăți în insolvență poate fi cumpărată la un discount semnificativ;
• au refuzat să convoace Adunarea Generală la cererea acționarilor, faptă considerată infracțiune de art. 275 din Legea 31/1990.

În aceste condiții, Grampet Logistics, în prezent acționar majoritar al companiei Electromontaj Carpați SA, va uza de toate mijloacele legale pentru apărarea intereselor societății și atragerea răspunderii administratorilor ce urmează a fi revocați pentru toate prejudiciile cauzate.