Bizpoint — February 4, 2016 at 7:19 pm

Evoluţie aşteptată

by

 

freespeech2Adoptarea, de către Uniunea Europeană, a unei legislaţii de reducere la zero a tarifelor de roaming în spaţiul UE-28, eveniment despre care scriam cu ceva vreme în urmă, are deja acum, la final de an, primele efecte. Iar aceste efecte sunt aşteptate, chiar dacă ceva mai severe decât se anticipa.

Pe scurt, conform Juniper Research, firmă specializată în analize pe piaţa telecomunicaţiilor, operatorii de reţele mobile (denumiţi MNO în limbaj internaţional) văd deja cum veniturile încep să le scadă. O estimare pentru primele luni de acţiune ale noii legislaţii arată o scădere de câteva procente în termeni de încasări.

O asemenea scădere poate părea mică, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Previziunile Juniper Research arată că veniturile din roaming ale operatorilor telecom cu sediul în Uniunea Europeană vor înregistra o scădere de 28% până în 2017, adică în mai puţin de un an şi ceva, perioadă de timp care în lumea telecom înseamnă o scădere de-a dreptul dramatică. O asemenea scădere pe plan european va însemna o scădere de doar 7% a veniturilor din roaming la nivel mondial.

Juniper estimează că piaţa mondială de roaming va valora 52 miliarde USD în 2017, cele mai mari venituri provenind la acel moment din America de Nord şi regiunea Asia-Pacific. În ciuda unei asemenea previziuni, firma de cercetare susţine că veniturile din roaming îşi vor reveni pe termen mediu şi lung, pe măsură de costurile mai scăzute ale apelurilor şi transmisiilor de date în interiorul Uniunii Europene vor duce la îndepărtarea barierelor de folosire a telefoanelor mobile în afara ţării de origine, fapt care va duce la creşterea utilizării telefoniei mobile.

La momentul apariţiei legislaţiei privitoare la reducerea la zero a tarifelor de roaming în spaţiul UE-28 au existat voci în rândurile analiştilor care susţineau că operatorii telecom îşi vor creşte tarifele la nivel intern pentru a încerca să recupereze o parte din banii pierduţi. Cu toate astea, alţi analişti susţin că, dimpotrivă, intensificarea competiţiei de pe piaţă pentru atragerea de noi clienţi va pune o barieră imensă în calea adoptării unei asemenea modalităţi de recuperare din pagube.
În schimb, aceştia din urmă afirmă că operatorii vor fi obligaţi să încurajeze utilizarea mai intensă a facilităţilor oferite de mobilitate. Iar asta va însemna deschiderea către cooperare şi mai strânsă cu furnizori de conţinut şi agregatori de informaţii, pentru a reuşi furnizarea de servicii de conţinut mai inovatoare, din care utilizatorii de mobilitate să poată extrage valoare.

Conform Juniper, în afara zonei EU-28 tarifele de roaming vor continua să nu fie reglementate şi să fie în mod semnificativ mai mari. Nu se ştie, deocamdată, ce se va întâmpla cu aşa numiţii “roameri tăcuţi”, adică cu acei utilizatori care refuză să utilizeze serviciile de roaming şi apelează la reţele Wi-Fi locale pentru accesarea de date pe dispozitivele personale. Ei reprezintă un procent semnificativ de utilizatori de mobilitate, iar condiţiile legate de reducerea la zero a tarifelor de roaming ar putea să-i determine să iasă din zona de “tăcere” şi astfel să schimbe condiţiile de evaluare a pieţei.

de Bogdan Marchidanu