Bizpoint — February 4, 2016 at 7:42 am

Un nou centru pe harta IT a lumii

by

 

istock_000010272171mediumAfrica pare pe cale să devină un nou centru de interes major pe harta IT a lumii, conform portalului de ştiri IT eweek.com. Afirmaţia este susţinută, printre altele, de recentul anunţ făcut de IBM privind intenţia de a investi 60 milioane USD în ţări din continentul negru cu scopul de a dezvolta generaţia viitoare de talente tehnice ale Africii.

Mai concret, ca parte a acestei intenţii, IBM îşi va extinde Academia Tehnică din Africa şi programul universitar derulat pe acest continent către mai mult de 20 de ţări. În Kenya, ţara care găzduieşte Africa Research Lab şi Centrul de Inovaţie deschise de IBM, compania americană a încheiat un parteneriat cu autoritatea locală pentru educaţie, Kenya Education Network (KENET) pentru a furniza cursuri certificate facultăţilor şi studenţilor de la peste 50 de universităţi din Kenya înscrise în reţeaua academică KENET.

Programele derulate gratuit în Africa oferă studenţilor din ani terminali instruire în domeniile business analytics, cibersecuritate, management de date, tehnologii cloud şi de mobilitate. Planurile anunţate prevăd o capacitate de a instrui anual peste 35.000 de studenţi până în 2017.

Lansată anul trecut, Academia Tehnică IBM din Africa a derulat deja 16 sesiuni de instruire în nouă ţări şi a pregătit peste 1600 de profesionişti până acum, fiecare dintre aceşti profesionişti fiind instruit să joace un rol de specialist în două tehnologii de bază. Până la sfârşitul lui 2015, IBM intenţionează să extindă programul într-un număr de 12 ţări.
Pe lângă asta, IBM a anunţat şi deschiderea unui nou spaţiu de inovaţie şi colaborare în cadrul iHub- centrul comunităţii high-tech din Nairobi., Kenya. Compania americană a proiectat acest spaţiu ca pe un mediu de lucru pentru dezvoltatorii software şi startup-uri, în scopul accelerării creşterii unui mediu de afaceri local axat pe inovaţie tehnologică.
Centrul IBM de Inovare din Nairobi se înscrie într-un şir de centre similare deschise de compania americană în New York, Boston, Uberaba, Brazilia, Amsterdam, Olanda, Tel Aviv, Israel, Istanbul, Turcia, Bangalore şi New Delhi, India, şi Singapore. Este primul centru de inovare IBM din Africa, însă planurile prevăd deschiderea altor centre similare pe continent în lunile care urmează.

de Bogdan Marchidanu