Expert IT — February 13, 2016 at 10:06 am

Cum abordăm Mobilitatea

by

btJucați Scrabble? Poate mai bine Poker…; să vedem: MDM, MAM, MCM etc.; aveți atuu-ul cu EMM. Ambele jocuri presupun cunoștințe, șansă, calcul și mai ales experiență.

Când e vorba de mobilitate în IT, experiența este de dată recentă – IT Mobility este un fenomen ce mapează o realitate expansivă, recent conștientizată, care se dezvoltă cu o viteză pentru care cei mai mulți nu sunt pregătiți.
Haideți să vedem ce alte cărti ne-au mai fost date:
– Consumerization of IT
– Everything is everywhere
– Collaborative models & Social Networks
– Cloud & Virtualization
– Big Data
– Internet of Things.

de Bogdan Toporan, Managing Partner Best Internet Security

Toate aceste paradigme au la bază nevoia de comunicare și dispersia rapidă a datelor, peste medii eterogene, în scopul obținerii la timp a rezultatelor, cu efect de necontestat în creșterea productivității în zona de business; în același timp, complică și mai mult matricea noastră.

analiza_toporan-11

Fenomenul Mobility nu ocolește pe nimeni, iar mixul datelor personale cu date ale companiei pe device-urile mobile ale utilizatorilor pune serioase probleme departamentelor IT.

Într-o realitate ce presupune utilizarea de smartphone-uri, tablete, laptop-uri, desktop-uri, peste infrastructuri wired și wireless, accesând date din rețele private, publice și/sau din cloud, aspectul securității este unul prioritar. Știrile privind pierderile de informații țin capul de afiș în lumea IT.

În zona enterprise este clar că trebuie să ne facem calculele și să decidem cum abordăm IT Mobility, prin prisma mai multor valențe ale sale. Ar trebui să ținem cont de:
User mobility – să știm cine și cum accesează datele, “whos’s who” – Identity & Access Management (IAM), autentifcare și conectivitate controlată.
Device mobility – provizionare, politici, imagine unitară, protecție, remote wipe etc. – Mobile Device Management (MDM).
Data/Application mobility – utilizarea informațiilor via aplicații mobile – Mobile Application Management (MAM); de asemenea controlul conținutului – Mobile Content Management (MCM).
Compliance​ – determinarea, gestionarea politicilor și a mecanismelor de raportare.

Scopul este să obținem un sistem funcțional EMM / Enterprise Mobility Management. Este nevoie de o strategie, un plan și de execuția lor.

analiza_toporan2

Nimeni nu va putea sta de-o parte, iar riscurile privind securitatea “due to Mobility” sunt în creștere.

Viteza IT Mobility atinge deja și România.

Start big, start small… începeți oricum, doar începeți.