Expert IT — February 13, 2016 at 12:57 pm

Dragos Tudor: Viitorul centrelor de date aparţine conceptului flash hibrid.

by

dragos-tudorDupă un an dens şi plin de rezultate, stocarea de date în centrele de date se pregăteşte să devină tehnologie mainstream în anul 2016. Costurile în descreştere ale conceptului flash hibrid înseamnă că firmele de toate dimensiunile şi formele de organizare vor fructifica la maxim această tehnologie, iar administratorii IT se vor găsi sub presiune ca s-o optimizeze pentru propriile centre de date. Ca să păstreze avansul şi să profite de un astfel de moment, organizaţiile trebuie să se asigure că implementează soluţii flexibile şi adaptabile. Cu toate acestea, pe măsură ce clienţii se vor adapta la schimbări, industria IT va trece şi ea prin modificări pentru a reflecta ascensiunea conceptului flash hibrid în calitate de competitor serios în interiorul centrelor de date.

de Dragoș Tudor, Country Team Leader, România – Dell Emerging Markets Ltd

Cum anul 2016 bate la ușă, vă oferim în cele ce urmează viziunea companiei Dell legată de centrele de date bazate pe flash hibrid, dar şi cea legată de evoluţia industriei de profil. Este vorba de cinci predicţii pentru cele douăsprezece luni care urmează.

1. Generarea de valoare reprezintă prioritatea maximă – În viitorul previzibil, costurile IT vor continua să crească şi bugetele alocate IT-ului să se micşoreze, aşa că profesioniştii IT vor fi obligaţi să stoarcă valoare mai mare din ceea ce au la dispoziţie. Din punct de vedere al stocării de date, ei vor folosi reducerile de costuri pe care le oferă conceptul flash hibrid prin stratificarea stocării de date şi provizionarea fină în scopul unui cost total de utilizare şi deţinere (TCO) mai bun pe termen lung. Pentru 2016, profesioniştii IT vor încerca să obțină o eficiență mai bună în cazul stocării de date, ca să obţină mai mult de pe urma banilor investiţi.

2. Tehnologia flash devine mainstream – Prin intermediul costurilor optimizate şi stratificate, ca şi prin intermediul opţiunilor flash diverse, tehnologia flash va creşte în atractivitate în cadrul centrelor de date ale organizațiilor în 2016. Odată ce costul general al conceptului flash hibrid s-a redus în anul 2015, tehnologia flash va deveni din ce în ce mai larg răspândită şi disponibilă pentru clienţii de toate categoriile, oferind un raport de valoare bani investiţi/GB de date mult îmbunătăţit. Ca atare, anul viitor vom vedea o gamă de clienţi mult mai extinsă (cum ar fi companii din zona IMM-urilor) care implementează această tehnologie. Adoptarea TLC va face, de asemenea, tehnologia flash mult mai atractivă pentru clienţi.

3. Conceptul flash integral se consolidează
– Pe măsură ce piaţa de flash hibrid va continua să crească, vom începe să vedem consolidarea firmelor care folosesc integral doar tehnologie flash. Aceste companii axate integral pe flash fie vor fi achiziţionate de vendorii mai mari de soluţii de stocare, fie vor dispărea împreună de pe piaţă. Conceptul flash hibrid reprezintă noua atracţie din domeniul stocării de date şi va continua să fie aşa pe măsură ce opţiunile de utilizare se diversifică şi preţurile continuă să scadă, toate acestea determinând o atracţie tot mai mare pentru concept din partea profesioniştilor IT.

4. SDS (Software Defined Storage) devine opţiune majoră
– Actulamente, proprietarii de afaceri dispun de o nouă varietate de aplicaţii şi au noi nevoi care stimulează schimbările legate de modul în care ei achiziţionează servicii IT. În consecinţă, administratorii IT se găsesc în mod constant sub presiunea de a face infrastructura IT mai flexibilă pentru a se adapta la actualele cerinţe de afaceri în permanentă schimbare, dar şi la cele viitoare. Dacă ei nu satisfac astfel de cerinţe din partea patronilor, se pot trezi că aceştia preiau într-o bună zi controlul asupra bugetelor IT şi iau decizii care operează în paralel cu cele ale organizaţiei IT oficiale. În anul care vine, vom continua să vedem vendorii de soluţii de stocare adăugând noi capabilităţi soluţiilor şi furnizând arhitecturi şi modele de implementare noi, axate pe SDS, concept care va fi motorul proiectării sistemelor de stocare de date de generaţie viitoare. Organizaţiile vor căuta în 2016 să combine abordările tradiţionale legate de stocarea de date cu cele noi.

5. Momentul convergenţei – Sistemele convergente au schimbat modul în care oamenii se apropie de tehnologie. În ultimii câţiva ani, bugetele IT au continuat să scadă, forţând administratorii IT să caute modalităţi de tăiere a costurilor. Aceştia au început să ia serios în considerare sistemele convergente iar, în 2016, astfel de sisteme vor deveni realitatea omniprezentă în centrele de date. Convergenţa a acaparat, mai întâi, pe cei care au adoptat-o primii cu braţele deschise, însă acum ea va ajunge la nivelul fluxurilor largi de consumatori IT. Din ce în ce mai mulţi vendori şi clienţi vor începe să investească în sisteme convergente în anul care vine, fapt care se va adăuga la tendinţa generală de creştere a pieţei centrelor de date.