Esential — February 13, 2016 at 7:38 am

Vreme de achiziţii

by

istock_000000833867mediumNu este pentru nimeni o noutate faptul că oraşe europene precum Londra, Berlin, Paris sau Stockholm găzduiesc de ani de zile mulţimi de dezvoltatori talentaţi şi întreprinzători în domeniul tehnologiei. Aceştia clădesc produse şi companii care, în ultima vreme, atrag tot mai mult atenţia giganţilor din restul lumii. Aşa se face că Europa a devenit un teren foarte activ pentru achiziţii, cel puţin în zona tehnologiei.

Poate cel mai reprezentativ exemplu în acest sens este Google, care anul trecut a efectuat nu mai puţin de opt investiţii în astfel de firme europene. Printre cele mai notabile se numără achiziţia DeepMind, un spin-out al Universităţii Oxford dedicat cercetărilor în domeniul inteligenţei artificiale. În acest caz, suma investită şi făcută publică s-a ridicat la 390 milioane USD. Tot anul trecut, Google a achiziţionat şi o platformă e-commerce din Londra, Rangespan, pentru o sumă păstrată confidenţială.
Un alt nume mare, Microsoft, a ieşit şi el la vânătoare de oportunităţi europene. Anul trecut, compania din Redmond a efectuat cinci investiţii, dintre care cele mai notabile sunt achiziţia firmei suedeze de software Mojang, contra sumei aproximative de 2,5 miliarde USD, şi achiziţia SyntaxTree, un instrument de dezvoltare construit de o companie din Franţa, contra unei sume rămase confidenţială.
Şi estul Europei a avut şi are parte de agitaţie în acest sens. De exemplu, Yandex, o companie din Rusia care a dezvoltat un browser web cu acelaşi nume, a efectuat cinci achiziţii pe piaţa est-europeană. Printre afacerile de remarcat s-a numărat achiziţia Metabar, o platformă rusească media de generare şi întreţinere extensii de tip browser pentru site-urile media şi de ştiri, precum şi achiziţia Auto.ru, un portal de informaţii şi publicitate auto din Rusia, contra sumei de 175 milioane USD.
Un alt nume mare al universului online, Facebook, a ieşit şi el la cumpărături în zona europeană. Anul trecut, reţeaua socială a efectuat patru investiţii, cele mai remarcabile fiind achiziţia Ascenta, un start-up britanic de producţie drone, contra sumei de 20 milioane USD, şi ProtoGeo OY, o companie finlandeză care a lansat o aplicaţie de urmărire a stării de sănătate, contra unei sume rămase confidenţială.
Qualcomm, unul din marile nume din industria producţiei de cip-uri de computer, a efectuat anul trecut patru achiziţii în Europa. Printre ele se numără achiziţia Euvision, o companie cu sediul în Olanda preocupată de zona inteligenţei artificiale, contra unei sume rămase confidenţială, şi achiziţia firmei suedeze Kooba, specializată într-un domeniu similar cu cel al companiei olandeze, contra unei sume rămase şi ea confidenţială.
Achiziţii au fost efectuate şi în alte regiuni din Europa. Zomato, o platformă online de recomandări culinare, a achiziţionat Obedovat, un ghid culinar online din Slovacia, şi Lunchtime, un ghid similar din Cehia. Masovil, un operator mobil din Spania, a achiziţionat Neo, un operator telecom spaniol axat pe mediul corporate, care oferă servicii de telefonie mobilă, acces la Internet şi cloud pentru 25 de municipii spaniole şi acoperă 80 la sută din sectorul de afaceri spaniol. Telefonica, un alt operator mobil spaniol a achiziţionat eyeOS, o companie din Barcelona care a lansat un sistem de operare open-source web. Achiziţii de companii româneşti nu apar, deocamdată, în acest peisaj.