Agricultura&FMCG — February 26, 2016 at 9:49 am

Care este secretul creșterii producției în agricultură?

by

istock_000012045147mediumCu toate că România are una dintre cele mai întinse suprafețe de teren agricol din Uniunea Europeană, ne aflăm pe ultimele locuri din punct de vedere al eficienței utilizării suprafeței agricole. Pentru a-și spori eficiența, companiile din agro necesită implementarea unor soluții software care să le ajute să optimizeze activităţile prin automatizarea şi simplificarea proceselor critice, prin posibilitatea urmăririi trasabilității producţiei realizate, să determine profitabilitatea pe tipuri de culturi şi să eficientizeze costurile pe care le implică deţinerea şi folosirea logisticii.

Indiferent că vorbim de companii producătoare și distribuitoare de semințe pentru culturi mari și plante furajere, de companii producătoare de vin sau distribuitori de produse de protecție a plantelor, un software ERP aduce beneficii în gestiunea eficientă a producției, stocurilor și a inventarului, a achizițiilor, livrărilor și a vânzărilor, reușind să ofere o vizibilitate totală asupra companiei.

O bună parte dintre proiectele de implementare de soluții de business (ERP, CRM și BI) ale BITSoftware au avut ca beneficiari jucători importanți din sectorul agricol și agro-alimentar, printre aceștia numărându-se: Jidvei, Alcedo, Tohani SA, Caussade Semences Est Europa, Hortifruct, Avincis, Berser, Leoser, Ostrovit, Lider International, Domeniile Ostrov sau Viticola Corcova.

Unul dintre principalele beneficii resimţite în urma implementării soluţiei SocrateCloud ERP la Jidvei SA a reprezentat-o optimizarea fluxului de informații între departamente, care mai departe a condus la o reacție proactivă din partea companiei la schimbările mediului de activitate, cu efecte pozitive în relaţia cu partenerii săi. De asemenea, implementarea soluției a avut o contribuție semnificativă în planificarea și controlul producției, urmărirea cash-flow-ului şi a indicatorilor financiari.

Utilizarea lui Socrate ERP la Alcedo a permis obținerea unei creșteri organice a cifrei de afaceri cu 30-40% anual. Rapoartele furnizate au ajutat managementul companiei să calculeze profitabilitatea pe fiecare furnizor și articol în parte.

Caussade Semences Est Europa
a decis implementarea sistemului ERP & CRM, Socrate, de la BITSoftware, pentru creşterea competitivităţii într-o piaţă în plină expansiune și pentru o urmărire, în timp real, a operaţiunilor pe care le desfăşoară atât la nivel local cât și la nivel regional (România, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova).

Cu ajutorul sistemului ERP, Domeniile Viticole Tohani gestionează și optimizează stocurile de materie primă și finite, vânzările și toate procesele pe care le implică activitățile de producție și distribuție a vinurilor.

În total, BITSoftware a implementat în jur de 30 de proiecte în domeniul agriculturii, inclusiv furnizori de input-uri agricole. Proiectele implementate au demonstrat eficiența instrumentelor informatice în gestionarea economică a firmelor agricole și au ridicat ideea extinderii utilizării acestora în aria producției, cu funcționalități care să ajute producătorii în planificarea și urmărirea realizării producției.