Networking — April 20, 2016 at 8:51 pm

Tehnologia Active Fiber Monitoring securizează reţelele bazate pe cablu din fibră optică

by

pr_fiberAllied Telesis, un inovator recunoscut pe plan mondial în domeniul tehnologiilor inteligente, a anunţat lansarea unei noi metode inovative de securitate pentru împiedicarea interceptarii ilegale a traficului din reţelele bazate pe fibră optică. Denumită Active Fiber Monitoring, această tehnologie patentată poate detecta tentativa de interceptare ilegală în reţelele bazate pe cablu din fibră optică şi trimite o alarma asupra posibilitatii existentei unei probleme de securitate.

Cablurile din fibră optică sunt intens folosite pentru comunicaţii la distanţă mare şi reprezintă de asemeni o opţiune populară si pentru mediile LAN. Unul din avantajele fibrei optice este acela că pătrunderea ilegală în traficul de date din interiorul cablului nu este posibilă. Cu toate astea, la ora actuală este posibilă achiziţionarea de dispozitive care interceptează traficul din astfel de cabluri. Şi mai deranjant este faptul că astfel de dispozitive sunt destul de usor de gasit şi sunt lesne de utilizat.

Ca răspuns la această ameninţare, Allied Telesis a dezvoltat Active Fiber Monitoring, o tehnologie ce detectează micile schimbări ale cantitatii de lumina transportata printr-o fibră optică. Când se incearca interceptarea traficului, nivelul luminos se schimbă deoarece o parte din fluxul luminos este redirecţionată de infractor. Imediat ce aşa ceva se petrece, Active Fiber Monitoring detectează intruziunea şi dă alarma. Legătura poate să fie oprita automat, sau poate fi alertat un operator uman pentru a interveni manual.

“Securitatea datelor transmise prin cabluri optice era socotită ca implicită,” a spus Graham Walker, senior product manager Allied Telesis. “Companiile trebuie sa constientizeze insa că la ora actuală pătrunderea nedetectată în traficul de date dintr-un astfel de cablu este foarte uşoară. Până acum, singurele contramăsuri constau în criptarea datelor, un procedeu scump şi care introduce latenţă de transmisie, sau în senzori sensibili la lumină, care prezintă complexitate la instalare şi pot genera semnale fals pozitive. Active Fiber Monitoring reprezintă o alternativă eficace la cele de mai sus, uşor de utilizat şi complet gratuită.”

Tehnologia Active Fiber Monitoring este inclusă în toate switch-urile Allied Telesis din seriile “x” şi în toate firewall-urile care operează pe baza celor mai noi sisteme de operare AlliedWare Plus. Ea necesită folosirea de module optice cu capabilităţi DDM, care pot fi achiziţionate de la Allied Telesis.

Mai multe detalii gasiti pe www.alliedtelesis.ro sau romania@alliedtelesis.ro.