Data Center / Storage — May 25, 2016 at 8:14 am

Perspectivele de viitor ale virtualizării și provocările dezvoltării acestor tehnologii

by
mana
Virtualizare desktop

Procesele de virtualizare, în special pentru serverele de bază, a devenit unul adoptat rapid datorită reducerii costurilor și creșterii puterii de calcul. O importantă cerere este și pentru virtualizarea desktop-ului, devenind o acțiune necesară pentru managerii sistemelor IT, companiile dorind să aibă acces la aplicații de oriunde și oricând.

Conform analiștilor, infrastructura de virtualizare nu este un concept chiar nou, dar acesta va schimba modul afacerilor și rolurilor managerilor de sisteme. De asemenea, se consideră că noile tehnologii de virtualizare sunt doar re-invenții a vechilor tehnologii. În urmă cu mai bine de 10 ani, odată cu lansarea VMware, a apărut și tehnologia Parallels Virtuozzo, bazată mai mult pe virtualizarea sistemelor de operare. În prezent, tehnologia Docker lucrează ca o tehnologie de containerizare și permite dezvoltatorilor să ruleze aplicații de toate tipurile în cloud, medii virtuale sau centre de date, dar este considerată doar un update la tehnologia Parallels Virtuozzo.

Dacă la începuturi mașinile virtuale au fost vârful acestei tehnologii, industria IT a început schimbarea acesteia în alte forme mult mai inovative. Tehnologiile de virtualizare au fost aduse din zona departamentelor IT, devenind repede populare în mediul de afacere deoarece permit companiilor să facă ce își doresc, atunci când își doresc, fără a mai fi nevoiți să depindă de un birou fix. În viitor, conform analiștilor, virtualizarea va face infrastructurile mult mai agile, oferind acces la aplicații în orice mod este necesar. Un exemplu concret dat este telefonul mobil, care în trecut era strict legat de un birou, dar în prezent acesta a devenit un asistent personal pentru mediul de business, oferind acces oriunde și oricând la o gamă largă de aplicații, atât pentru comunicații, cât și pentru organizare. Specialiștii din domeniu dau un termen de 5 ani în care virtualizarea va cuprinde întreg mediul de afaceri.

Viitorul virtualizării extinse în tot mediul de afaceri este clar, dar odată cu acesta vine și o responsabilitate mare privind securitatea acestor medii. Securitatea mediilor virtualizate este o mare provocare datorită faptului că este permis accesul la distanta și din orice locație, aducând o mare vulnerabilitate în fața posibilelor atacuri. Datorită numărului mare de terminale, virtualizarea desktop este mult mai greu de protejat în comparație cu virtualizarea server. Riscul de securitate este unul crescut, în contextul în care companiile oferă acces la 80% din aplicații pentru orice dispozitiv.

Virtualizarea totuși nu este pentru orice companie, implicațiile precum costuri și securitate fiind o barieră în calea implementării, la fel cum pot fi și implicațiile de creare a unor departamente specializate care să administreze tehnologiile de virtualizare. Strategii ample sunt necesare în special pentru companiile precum băncile, care utilizează volume mari de calcul. Tehnologii utilizate prin virtualizare pot înlocui de exemplu un hypervisor, alocând dinamic resursele disponibile către baze de date care necesită aceste resurse. Experții spun că virtualizarea poate ajuta o companie, în timp ce în unele cazuri, procesele obținute prin virtualizare pot fi efectuate mai eficient în alte moduri. De asemenea o altă recomandare importantă dată de experți este ca administratorii de IT să nu adopte tehnologiile de virtualizare doar pentru ca devin populare, ci să facă studii sau sa apeleze la specialiști înainte de a lua o decizie in acest sens.

de Andrei Marian