EDUCATIE / JOB — September 8, 2016 at 12:33 pm

Programe educaționale gratuite „learning by doing”

by

businessul-din-romania-sustine-educatia-un-sfert-de-milion-de-tineri-romUn sfert de milion de tineri din România au dobândit competenţe esenţiale pentru viitorul lor, prin experiențe educaționale de tip learning by doing, pe parcursul anului școlar 2015-2016. Tinerii români au beneficiat de programele internaționale Junior Achievement de educație economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională derulate în România din 1993 și în lume din 1918.

Prin activităţile desfăşurate la clasă şi interacţiunea consultanţilor voluntari din comunitatea de afaceri, programele JA stimulează gândirea critică și spiritul antreprenorial, etica și responsabilitatea, ajutând tinerii să-și dezvolte competențe esențiale pentru profesie și pentru viață. Conținutul practic al programelor vine în completarea noțiunilor teoretice specifice programei obligatorii, aducând școala mai aproape de viața reală. Pe parcursul anului școlar 2015-2016, 4.174 de profesori din 1.449 de instituții de învățământ au implementat aceste programe.

Elevii și profesorii din programele JA primesc gratuit un pachet educațional complet, ce cuprinde manuale și materiale auxiliare, traininguri și webinarii, consultanță voluntară la clasă din partea JA și a unor profesioniști din mediul de afaceri, acces la competiții naționale și internaționale și posibilitatea de a câștiga burse și finanțări pentru proiecte școlare și de business.

Programe internaționale Junior Achievement se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri, având module pentru: educație antreprenorială, financiară și economică, educație pentru orientare profesională, dezvoltare abilități pentru viață și educație pentru sănătate și viața activă.

În completarea programelor de bază JA, profesorii au putut realiza proiecte speciale specifice comunitățiilor locale. Un asftel de exemplu a fost proiectul educațional Drum sigur – ABCdar rutier, susținut de Holchim Lafarge, unde peste 500 de elevi din județele Argeș, Bihor, Cluj și Dâmbovița au învățat cum să fie în siguranță pe drumurile publice prin activități practice și jocuri interactive.