Guvernare/Licitatii — December 10, 2016 at 7:30 am

Conditii simplificate pentru obtinerea certificatului de operator al statiilor de radiocomunicatii

by
image008-1
Operator al statiilor de radiocomunicatii

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publica un proiect de decizie care va aduce simplificari procesului de certificare a operatorilor statiilor de radiocomunicatii.

Operatorii statiilor de radiocomunicatii

Operator al statiei de radiocomunicatii este persoana care opereaza o statie de radiocomunicatii ce cuprinde unul sau mai multe emitatoare si receptoare sau un ansamblu de emitatoare si receptoare, inclusiv echipamentele accesorii acestora, necesare pentru realizarea unui serviciu de radiocomunicatii. Operarea statiilor de radiocomunicatii in serviciile mobil aeronautic si mobil aeronautic prin satelit, mobil maritim si mobil maritim prin satelit, radiotelefonic pe caile de navigatie interioara, precum si in serviciul mobil terestru, cu exceptia statiilor de radiocomunicatii din componenta retelelor publice mobile poate fi efectuata numai de catre persoane ce detin un anumit nivel de cunostinte.

Aceste persoane sunt, de regula, angajati ai companiilor care activeaza in diverse domenii precum industrie, productie, transport si distributie de utilitati publice la nivel national, transporturi, constructii si lucrari publice, agricultura, silvicultura, paza si protectie a vietii si proprietatii private, protectie publica, sanatate publica, servicii de gospodarire comunala etc.

Noi regulile propuse de proiectul de decizie 

Modificarile propuse de ANCOM urmaresc o flexibilizare a procedurii de examinare necesare pentru obtinerea certificatului de operator radio. Astfel, programa de examinare urmeaza a fi mai flexibila si adaptata in baza reglementarilor tehnice relevante adoptate pe plan european sau international. Centrele de examinare, locul si data examinarii vor fi afisate pe pagina de internet a ANCOM, nemaifiind enumerate in cuprinsul proiectului.

Totodata, ANCOM propune si termene de afisare a rezultatelor examinarii, atat pentru afisarea rezultatelor initiale (in 15 zile lucratoare de la data incheierii examenului), cat si a rezultatelor finale de dupa contestatii (in 30 de zile calendaristice de la data inregistrarii contestatiei). Rezultatele se vor publica pe pagina de internet a ANCOM si se vor afisa la locul desfasurarii examenului.

In ceea ce priveste depunerea dosarului, nu se mai solicita depunerea documentelor in copie legalizata, fiind suficienta depunerea de copii simple.

De asemenea, a fost introdusa posibilitatea transmiterii copiilor documentelor in format electronic, cu semnatura electronica extinsa. Copia dupa cartea/buletinul de identitate poate fi, de asemenea, transmisa electronic prin intermediul unui formulardisponibil pe pagina de internet a ANCOM.

Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 10.01.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Context

Prin proiectul de decizie propus consultarii publice, ANCOM urmareste revizuirea legislatiei secundare de specialitate din domeniu, precum si punerea in acord a acesteia cu evolutia reglementarilor internationale. Actul normativ supus consultarii publice va abroga Decizia presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 699/2005 privind aprobarea Regulamentului personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, care  reglementeaza in acest moment procesul de autorizare a personalului operator al statiilor de radiocomunicatii din Romania.