Servicii IT — January 3, 2017 at 8:42 am

Administrarea contractelor de servicii pentru datele din cloud

by

Futuristic Cloud ComputerTrecerea datelor către bazele cloud este tendința ultimilor ani, dar la fel ca și în cazul stocării locale, aceste servicii stochează datele în centre care chiar daca au un anumit nivel de siguranță, sunt vulnerabile dezastrelor naturale, penelor de curent sau a altor acțiuni nedorite care pot duce la pierderea de date. Astfel, există o gamă de recomandări pentru momentul în care companiile semnează un contract cu un prestator de servicii de date în cloud. În primul rând, cei care prestează servicii de stocare în cloud trebuie să aibă posibilitatea de recuperare a datelor în cazul unor evenimente nedorite, aceștia fiind exclusiv responsabili de integritatea și siguranța datelor. Protecția trebuie să fie la nivel de corporație, altfel existând riscul pierderii sau coruperii datelor.

Protecția datelor trebuie realizată atât local cât și în cel puțin încă o locație separată, pentru existența unor copii de siguranță care să existe chiar în cazul unor evenimente care duc la distrugerea totală a centrului de date principal. Prestatorul de servicii trebuie să se orienteze către zone geografice cât mai sigure, dar și la locații cât mai puțin expuse la pene de curent. Recomandat este ca aceste centre să nu fie situate în zone urbane dense, unde energia electrică poate fi limitată de consumul crescut.

Prestatorul de servicii trebuie să ofere garanții pentru integritatea și recuperarea datelor în contextul în care distrugerea fizică a echipamentelor nu este singurul risc de pierdere a datelor. Coruperea acestora din cauze locale, hardware sau software, este cel puțin la fel de riscantă. Prestatorul trebuie să aibă capacitatea de rulare imediată a copiilor de rezerva pentru refacerea datelor afectate de incidente locale.

O altă recomandare este dată de timpul de accesare a datelor, care nu trebuie să se limiteze doar la un contract care prevede 99,9% up-time. Nivelele de operare pentru servicii trebuie negociate și decise în funcție de necesitățile reale, altfel existând riscul de blocare a accesului la date sau de supra-taxare a acestor servicii. Companiile chiar dacă apelează la prestatori cu experiență, trebuie să știe că inclusiv aceștia se lovesc de probleme pe care nu le-au anticipat, un contract de servicii bine gândit eliminând riscul problemelor pentru datele stocate.