Evenimente — January 6, 2017 at 2:43 pm

Noua arhitectură grafică AMD pentru cele mai complexe aplicații de lucru și jocuri

by

amd-vegaAMD a dezvăluit primele detalii despre viitoarea arhitectură GPU numită Vega. Creată și executată pe parcursul a 5 ani, arhitectura Vega deshide noi oportunități în gaming pe PC, design profesional și inteligență artificială acolo unde arhitecturile GPU tradiționale nu erau eficiente.

Fluxurile de lucru intensive devin o normalitate iar paralelismul în programarea procesoarelor grafice vine în întămpinarea lor. Subsistemul de memorie revoluționar regăsit în arhitectura Vega permite GPU-ului să lucreze cu volume mari de date accesibile pe diverse tipuri de memorie.

“Este incredibil să vedem cum procesoarele grafice pot rezolva probleme la o scară de gigabyte în gaming sau exabyte în medii de inteligență artificială. Am creat Vega pentru a consolida aceste abilități, totodată având flexibilitatea de a adresa o gamă extinsă de probleme pe care GPU-ul le va rezolva nu doar astăzi ci și peste cinci ani,” a spus Raja Koduri, vicepreședinte senior și architect sef, Radeon Technologies Group, AMD.

Printre invațiile tehnologice regăsite la arhitectura Vega:

 Cea mai avansată arhitectură de memorie din lume: Arhitectura Vega definește o nouă ierarhie pentru memoria GPU. Această abordare complet nouă vine sub forma unui cache cu lățime de bandă ridicată și un nou controller. Memoria cache dispune de tehnologie HBM2 capabilă să transfere terabytes de date pe secundă.

 Magistrale de geometrie de ultimă generație: Jocurile și aplicațiile profesionale de astăzi folosesc geometrii foarte complexe ajutate fiind de creșterea rezoluțiilor.

Sutele de milioane de poligoane din fiecare cadru au texturi atât de dense încât ajung să fie desenate mai multe poligoane într-un singur pixel. Magistrala de geometrie regăsită la arhitectura Vega permite programatorului să eficientizeze acest proces, totodată livrând cu peste 200% mai multe date per clock în comparație cu generația precedentă Radeon. 1

 Un nucleu de calcul nou: La baza arhitecturii Vega stă un nou motor de calcul de ultimă generație construit cu unități de calcul ce pot procesa operații 8-bit, 16-bit, 32- bit sau 64-bit la fiecare ciclu de ceas.

Produsele cu arhitectură Vega sunt așteptate la raft în prima jumătate a acestui an.