Financiar-Bancar — March 1, 2017 at 11:00 am

Raiffeisen Bank Romania a implementat cu succes soluția open source a Allevo de conformitate SEPA pentru corporații

by

ready-sepaRaiffeisen Bank Romania a ales sa le ofere clientilor de tip corporatie o solutie de sine statatoare pentru asigurarea conformitatii cu reglementarile SEPA. Raiffeisen Bank Romania s-a aliat cu Allevo pentru a livra aceasta solutie si a demarat un proiect cu un deadline foarte strans pentru a o putea promova live inainte de 31 octombrie 2016.

Analistii de business si departamentul legal ai bancii au convenit ca regulamentul EU 260/2012, cu toate reviziile (legea 231/2015), nu afecteaza numai relatia dintre banci si corespondenti, ci si pe cea dintre banci si corporatii. Asadar, devine obligatoriu ca de la data de 31 octombrie 2016 corporatiile din tarile non-Euro sa comunice cu bancile folosind tipul de mesaj pain 001, un subset al standardului ISO20022.

Allevo a propus o aplicatie de sine statatoare pe care banca sa o poata oferi mai departe corporatiilor pentru asigurarea comunicarii folosing acest standard. Aceasta abordare a asigurat un impact minim asupra sistemelor si proceselor existente la nivelul trezoreriilor corporatiilor. Pentru banca, aceasta initiativa a dus la unificarea comunicarii la nivel de client de business, reprezentand un pas in plus catre interoperabilitate, automatizare si standardizare. A dus deasemenea la mai multa eficienta in activitatile de zi cu zi.

Modelul ales de Allevo pentru creerea acestei aplicatii a fost inspirit de FinTP si de catre functionalitatea pentru conformitate SEPA deja existenta. Allevo a creat o aplicatie distribuita in regim open source care proceseaza tranzactii si realizeaza conversia din format proprietar in formatul pain 001. Modelul de distributie GPL v3 permite unei banci sa ofere aceasta soltuie white label clientilor de business, fara vreo dependenta de furnizorul care a creat-o initial, respective Allevo.