NEW TECHNOLOGY — May 24, 2017 at 6:24 am

Companiile trebuie să se orienteze către inovație în lumea mașinilor conectate

by

Rainbow on the road

IoT transformă rapid toate industriile, lumea devenind conectată și sincronizată în timp real, iar industria auto este una din cele mai transformate de noile tehnologii. În acest sens, companiile din industria auto trebuie să se orienteze către o inovație rapidă și eficientă, altfel nu vor face față noilor tendințe tehnologice adoptate rapid de business și consumatori. De la mașini personale până la camioane și vehicule de transport public, mașinile conectate și orașele inteligente au devenit o realitate care nu mai lasă timp de acomodare companiilor tradiționale.

Dar schimbarea nu vine doar prin adoptarea noilor tehnologii în cadrul companiilor, caz în care diferența nu va fi resimțită. Conform specialiștilor de la Continental Intelligent Transportation Systems (ITS), noua lume a tehnologiei necesită o mentalitate cu totul nouă, schimbări fundamentale în cultura organizațională, structură și strategie, abilitatea de a naviga într-o mulțime de provocări legate de datele deschise, intimitatea, securitatea, standardele, colaborarea, experiența consumatorilor și încrederea acestora. Continental ITS operează pe piața sistemelor de transport inteligente și inovative, având o valoare de 39,2 miliarde Euro. Compania se aliniază la noile cereri de inovație în noua eră digitală pentru a nu pierde teren, așa cum este dată exemplu compania Kodak sau alte branduri de renume care au pierdut de mult lupta cu evoluția.

Logica celor de la Continental ITS este că IoT aduce o inteligență a lucrurilor, oferind o analiză și procesare inteligentă a datelor, realizând straturi inteligente și modele care până acum erau doar la nivelul de gândire abstractă. Compania a operat printr-o strategie de realizare a unor moduri diferite de transport, monitorizare și ghidare a traficului, luând locul unor mari companii din domeniu, care nu au avut un mod eficient de abordare a noilor tehnologii. Un exemplu de companie eficientă în noua eră a tehnologiei este Uber, care are un sistem logistic inteligent care asigură sosirea mașinilor comandate în doar câteva minute, timpi care nu sunt posibili pentru mari companii de taximetrie cu experiență în domeniu. Iar dacă infrastructura inteligentă oferită de IoT nu ar fi existat, Uber nu ar fi existat de asemenea. Companiile trebuie să se ghideze pe integrarea sistemelor de date bazându-se pe noile capabilități ale platformelor inteligente, utilizând cloud și înțelegând tehnologii cum ar fi machine-to-machine, inteligența artificială și recunoașterea imaginilor.

Un alt exemplu de evoluție rapidă a industriei auto și a inovației este în domeniul mașinilor cu conducere automată, unde acum câțiva ani la primele variante ale proiectului Google X, nimeni nu se gândea la acest proiect mai mult decât unul pilot experimental. Iar acum, puțin peste 4 ani mai târziu, industria se concentrează pe funcțiile de ghidare și conducere automată, care deja au o serie de specificați și nivele de automatizare. Acum, dezvoltatorii auto inovativi caută să obțină totul de la IoT, care are o putere enormă de colectare și analiză a datelor din mai multe surse.

Continental ITS are în plină dezvoltare un set de servicii digitale care utilizează din plin IoT, urmând ca până la sfârșitul anului să lanseze în SUA un set de servicii care permit șoferilor să cumpere online direct din mașina personală. Mai mult, cumpărăturile vor fi livrate în câteva minute direct în portbagajul mașinii de unde au fost comandate. Astfel, utilizatorii vor putea comanda rapid ceea ce doresc, ulterior livrarea fiind făcută cu ușurință, portbagajul fiind accesat de distribuitor rapid, cu ajutorul unei chei unice de acces digital. Volvo oferă un serviciu de acest tip în Suedia. Deși cei de la Continental ITS au considerat greoaie implementarea serviciului, toți constructorii mari de mașini din SUA au semnat contracte pentru utilizarea noului serviciu. Este o provocare conectarea platformei la o gamă largă de modele de vehicule, mai ales că unele nu permit schimbul de date din cauza că nu doresc ca firme concurente să aibă acces la platformele lor tehnice. Mai mult, odată cu această conectare a tuturor vehiculelor, orice vehicul ar putea de exemplu să fie împărțit, devenind rapid un microtaxi, fără a mai depinde de Uber. IoT oferă posibilități nelimitate de inovare care în viitor pot schimba major unele concepte sau industrii care în prezent par pe un drum definitiv.