Esential — August 1, 2017 at 9:29 am

Asia preia conducerea în mobilitate

by

Mobilitate

Un recent studiu publicat de GSM Association arată că India şi China vor ajunge în scurtă vreme să deţină aproape jumătate din numărul total de abonaţi la servicii de comunicaţii mobile din întreaga lume. India va conta pentru un procent de circa 27% (206 milioane abonaţi), iar China pentru un procent de 21% (155 milioane) din cele circa 753 milioane abonaţi noi la servicii de comunicaţii mobile aşteptaţi să se adauge la numărul global de abonaţi până la sfârşitul anului 2020.

Per ansamblu, regiunea Asia-Pacific este aşteptată să reprezinte o creştere semnificativă, de la 2,7 miliarde abonaţi la servicii de comunicaţii mobile la sfârşitul lui 2016 la circa 3,1 miliarde până la sfârşitul lui 2020, asta însemnând două treimi din creşterea la nivel mondial. În consecinţă, penetrarea serviciilor de comunicaţii mobile în regiune va creşte de la 66% în 2016 la 75% în 2020.

Dincolo de astfel de cifre, însă, stau predicţii care vizează întreaga industrie la nivel global. De ce? Deoarece autorii studiului spun că tendinţa în această regiune este de trecere la reţele mobile de bandă largă pe scară mare, fapt care oferă o platformă deja solidă pentru o gamă largă de servicii inovatoare în toate pieţele din regiune şi, prin extensie, în pieţele din întreaga lume. Mai mult decât atât, operatorii de frunte din Asia au toate şansele să devină primii din lume care să lanseze reţele comerciale 5G înainte de sfârşitul acestui deceniu.

Conform studiului GSMA, până în anul 2025 conexiunile 5G, excluzând pe cele care conectează dispozitive de tip IoT, sunt prevăzute să atingă volumul de 670 milioane, reprezentând circa 60% din conexiunile 5G globale. Iar în acest peisaj, poziţia regiunii Asia-Pacific de lider al creşterii mondiale are toate şansele să fie stimulată şi mai mult prin adopţia tot mai intensă de servicii mobile, care au contribuit cu 1300 miliarde USD la economia regiunii în 2016. Ce vor face alte regiuni, dintre care Europa, cea care ne interesează cel mai mult, pentru a răspunde unei asemenea provocări în anii care urmează rămâne de văzut.