NEWS — August 21, 2017 at 2:06 pm

Pentru a doua oara consecutiv, computerul K obtine primul loc la testul HPCG

by

kPe data de 19 iunie, pentru a doua oara consecutiv, computerul K s-a clasat pe primul loc in testul comparativ HPCG, un nou index conceput pentru a oferi o imagine mai realista asupra performantelor supercomputerelor decat cea obtinuta cu ajutorul testului de benchmarking LINPACK, folosit in mod obisnuit.Acest succes – care depaseste locul doi obtinut in 2014 si 2015 – a fost posibil datorita imbunatatirilor aduse performantelor sistemului si aplicatiilor.

Testul HPCG (High Performance Conjugate Gradient) masoara viteza cu care un computer poate rezolva sisteme de ecuatii liniare cu matrici simetrice rare1, folosind metoda gradientului conjugat, cu aplicarea unui parametru de relaxare multigrid simetric in metoda Gauss-Seidel2. De regula, problemele de acest tip se intalnesc in aplicatii de inginerie si industriale si necesita o combinatie de capacitate de calcul, memorie si comunicare, spre deosebire de LINPACK, care ia in considerare doar viteza de calcul.

Pentru acest rezultat, au fost folosite toate cele 82.944 de noduri de calcul ai computerului K, obtinand o performanta de 602 teraflops. Aceasta valoare este mai mare decat cele obtinute de supercomputerele care s-au plasat peste computerul K in TOP500, demonstrand astfel posibilitatea unor performante extraordinare in diverse aplicatii stiintifice si de inginerie.

In conformitate cu Mike Heroux de la Sandia National Laboratories, care a conceput testul HPCG, „Testul de benchmark HPCG impune cerinte foarte inalte. Obtinerea unui scor bun necesita performante puternice si versatile ale memoriei sistemului, performanta excelenta a retelei de date si instructiuni excelent la scala, precum si un echilibru de ansamblu al sistemului. Locul intai ocupat de computerul K nu este o surpriza”.

Premiul va fi inmanat la Conferinta ISC High Performance din 2017, organizata in Frankfurt, Germania.