Securitate — September 8, 2017 at 8:08 am

O nouă soluţie de protecţie de la Fujitsu

by

erasediskEraseDisk este o soluţie pe care producătorul global de tehnologie o propune clienţilor pentru protejarea datelor după ce dispozitivele folosite în cadrul organizaţiei îşi încheie ciclul normal de viaţă. O astfel de soluţie a pornit de la problema legată de ceea ce se petrece cu dispozitivele folosite în cadrul unei organizaţii după ce acestea îşi încheie ciclul de viaţă sau sunt schimbate. Motivul? Chiar şi după efectuarea operaţiunii “delete” a discurilor de pe astfel de dispozitive, datele acumulate acolo nu sunt cu adevărat şterse.

Sanitarizarea discurilor, sau procesul de eliminare permanentă a datelor de pe computerele vechi este considerată o operaţiune costisitoare, consumatoare de timp şi în bună măsură complicată, iar din aceată cauză multe organizaţii tind să o treacă cu vederea la dispensarea de dispozitivele vechi. Numai că datele reprezintă valuta forte a universului digital, iar companiile nu îşi prea pot permite pierderea lor.

De aceea, Fujitsu vine cu propunerea unei soluţii noi, numită EraseDisk, o soluţie care permite curăţarea completă şi fără “reziduuri” a discului dur al unui computer înainte de vinderea sau retragerea acestuia din activitate. Soluţia este incorporată în dotările de bază ale anumitor dispozitive Fujitsu de procesare date şi elimină definitiv datele de pe partiţiile tuturor discurilor dure ale dispozitivelor.

Cu EraseDisk, curăţarea definitivă a dispozitivelor poate fi efectuată în interiorul organizaţiei, fie de către utilizator sau de către administratorul IT, conform deciziei luate de factorii de decizie din companie. În esenţă, soluţia permite ştergerea completă, facilă, securizată şi eficientă din punct de vedere al costurilor, a discurilor. Acest fapt asigură reutilizarea sau vinderea dispozitivelor respective fără teama de expunere a unor date vitale pentru companie unor terţi.

Fiind implementată în BIOS-ul dispozitivului, soluţia nu poate fi pierdută pe durata de viaţă a echipamentului. În plus, ea suportă ştergerea de la distanţă a datelor, deoarece funcţia EraseDisk poate fi accesată de la distanţă prin intermediul tehnologiei Intel Active Management (IAMT). Ca recomandare, soluţia este bine de utilizat şi atunci când se face doar o actualizare a sistemului de operare pe un echipament care încă nu şi-a încheiat ciclul de viaţă.