Financiar-Bancar — October 13, 2017 at 4:17 pm

Suedia analizează perspectiva pentru introducerea propriei monede electronice

by

coroane suedezeBanca centrală din Suedia planifică o viitoare monedă electronică, în contextul în care numerarul devine mai puțin relevant pentru piața locală.

Banca Riksbank analizează acest proiect ca unul de lungă durată, care să ducă în final la schimbarea obiceiurilor comerciale ale tuturor clienților pentru utilizarea digitalizării și a noii monede „e-krona”. Deja consumatorii din Suedia utilizează masiv metodele electronice de plată, lăsând în plan secund monedele și bancnotele. Între timp, băncile și un ecosistem de furnizori de tehnologii bancare dezvoltă servicii financiare digitale în regiune. Suedia este deja în mare măsură fără plăți în numerar. În 2016, doar 15% din plățile cu amănuntul au fost făcute în numerar, fapt care a dus ca unele magazine să renunțe integral la numerar.

Preocuparea Riksbank este potențiala vulnerabilitate a unei societăți fără numerar în cazul unui atac asupra sistemelor digitale, deoarece piața plăților digitale din Suedia este în prezent în mâinile unui număr mic de jucători comerciali, servicii de plată și infrastructuri. Banca spune că „e-krona„ ar putea acționa ca un mijloc de plată garantat de guvern și o completare digitală a numerarului. Moneda virtuală ar fi în principal destinată plăților cu valori reduse, între consumatori și companii. Reprezentanții băncii spun că moneda virtuală va trebui să fie disponibilă non stop, legată permanent de banca centrală și monitorizată pentru a nu reprezenta riscuri.

Pentru publicul suedez, moneda virtuală „e-krona” ar fi disponibilă prin intermediul unui cont, printr-o aplicație sau prin card. Acesta din urmă ar permite, de asemenea, plăți mici offline, ceea ce ar face ca moneda digitală să fie mai accesibilă pentru persoanele care nu doresc sau nu pot să dețină un cont virtual. Dar până la momentul publicului, următorul pas pentru Riksbank este de a lua în considerare tehnologia pentru această monedă digitală. În prezent, banca vizează o combinație de noi tehnologii, cum ar fi registrul distribuit și metode mai tradiționale bazate pe baze de date centrale. Riksbank a invitat de asemenea furnizorii de servicii de acest tip din sectorul privat, dar și companiile financiare, să prezinte propuneri privind modul în care ar putea fi implementată moneda virtuală. Planul inițial este ca banca centrală să furnizeze infrastructura de bază pentru „e-krona”, cu tehnolgiile din sectorul privat utilizate pentru aplicațiile utilizate de consumatori. Deși planurile și proiectul de implementare sunt ambițioase, încă nu există o dată sigură pentru implementarea monedei virtuale, cel mai devreme sfârșitul anului 2018 fiind data estimată de experți pentru „primele experimente”.