NEW TECHNOLOGY — October 23, 2017 at 4:59 am

Tehnologiile bazate pe inteligența artificială schimbă viitorul sistemului bancar global

by

Inteligența artificială intră rapid în industria serviciilor financiare, aducând noutăți și schimbări majore, atât pentru clienți cât și pentru industrie. Lideri ai tehnologiilor bazate pe inteligența artificială, lucrează cu bănci importante de pe glob dezvăluind modul în care se apropie de tranziția către sistemul financiar inteligent. Utilizarea inteligenței artificiale, a roboților de chat și a sistemelor inovative de asistență pentru angajați și clienți, reprezintă principalele tendințe implementate de bănci.

Pentru sectorul de servicii financiare, automatizarea bazată pe inteligența artificială (AI) deține perspectiva pentru câștiguri bazate pe productivitate și îmbunătățiri ale serviciilor pentru clienți, dar și prin reinventarea modelului de afaceri. Dar dacă mulți văd oportunitatea AI, în același timp alți oameni văd amenințarea, prin faptul că există o îngrijorare crescândă legată de dispariția unor locuri de muncă, dar și de subminarea puterii individuale a oamenilor în lucrul cu mașinile. Indiferent dacă se orientează către module de chat AI pentru a îmbunătăți serviciile și operațiunile, algoritmi inteligenți pentru a spori securitatea, tranzacționarea, analiza afacerilor sau automatizarea proceselor manuale, băncile știu că trebuie să introducă aceste sisteme cu niveluri adecvate de sensibilitate și precauție.

AI a devenit un factor de inovație în sistemul bancar, una din băncile implicate în implementarea noilor tehnologii, lansând un canal de inovație bine definit, pornind de la scară mică și având în vedere posibilitatea unei implementări mai largi numai atunci când aspectele tehnologiei sunt considerate suficient de mature. Programul AI a fost lansat la începutul anului 2016, după ce banca a observat o creștere a finanțării în industria serviciilor financiare care utilizează noile aplicații ale AI. Aplicațiile și serviciile bazate pe AI reprezintă în prezent aproximativ o treime din proiectele din programul de inovare al băncii, care analizează, de asemenea, aplicarea altor tehnologii inovative, cum ar fi blockchain și IoT. Rezultatele obținute până în prezent au fost variate. Compania are potențialul de a oferi clienților servicii de asistență bazate pe roboți de conversație, de exemplu, dar nivelul de înțelegere și precizie al acestora este de doar 60-85%, fiind derulate doar testări interne până la obținerea unor valori mai bune.

Abordarea pentru AI la o altă bancă globală, este în mod special orientată spre oameni. Aceasta se concentrează pe proiecte care nu pot obține numai buy-in-urile nivelului de conducere, ci câștigă și sprijinul angajaților și al clienților. Orice proiect bazat pe AI trebuie să fie poziționat ca o modalitate de îmbunătățire a proceselor „end-to-end” și pentru crearea unor noi produse și servicii convingătoare. Un exemplu implică înlocuirea unui sistem tradițional de detectare a anomaliilor bazat pe reguli, cu un algoritm alimentat de învățarea mașinilor. Testele anterioare au arătat că acest lucru va îmbunătăți în mod semnificativ performanța, cu mult mai mult decât valoarea de 5% -10% obținută în mod obișnuit într-un upgrade tehnologic. Susținerea de sus în jos este vitală deoarece sunt necesare schimbări organizaționale, dacă astfel de tehnologii urmează să fie implementate în cele mai bune condiții. În același timp, sprijinul de jos în sus de la angajați nu poate fi trecut cu vederea, în acest context, băncile construind „comunități de excelență”, un model care dezvoltă colaborarea între diferitele divizii ale unei bănci. Prin această colaborare, grupurile de utilizatori cooperează pentru a dezvolta idei pentru proiecte inovative, pentru ca angajații să simtă că fac parte din cei care au ajutat banca să se dezvolte și sa utilizeze noile tehnologii. În zona clienților mutările sunt la fel de importante, aceștia fiind câștigați prin adăugarea unor roboți pentru conversație, care pot interacționa cu aceștia și cu aplicații populare cum sunt Facebook și WhatsApp.

Un alt grup de bănci din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui set de aplicații care să pună inteligenta mașinilor în centrul multor părți ale afacerilor grupului. Grupul dezvoltă tehnologii cognitive complexe, algoritmi de învățare a mașinilor și automatizarea inteligentă a proceselor în cadrul operațiunilor de afaceri. De exemplu, compania îmbunătățește funcționalitatea serviciului de asistență pentru clienți prin webchat, utilizând pilotarea de module inteligente de comunicare cu clienții. Banca declară clar că scopul său în implementarea AI nu este de a înlocui angajații umani, ci de aduce un ajutor pentru ca aceștia să își facă mai bine și eficient meseria.
Acestea sunt doar câteva exemple de utilizare a noilor tehnologii și a AI în sistemele financiare și bancare, testele și deschiderea din partea băncilor reprezentând un semnal clar că în scurt timp băncile vor deveni total virtualizate și poate chiar total automatizate.